main logo
533

Cine cere anularea rezultatelor concursurilor pentru judecătorii CC

Un fost candidat la funcţia de judecător la Curtea Constituţională (CC), Mihai Corj, care a participat la toate cele trei concursuri organizate de autorităţi solicită anularea rezultatelor competiţiilor şi demararea unui nou concurs.

Cine cere anularea rezultatelor concursurilor pentru judecătorii CCFoto: infotag.md

Potrivit Infotag, în acest sens avocatul şi lectorul universitar Mihai Corj a adresat o scrisoare deschisă către Parlament, Guvern şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), transmite Știri.md.

Potrivit avocatului, instituţiile respective, care au "dreptul de a numi judecători la CC, urmau să se conducă de "principiul constituţional al colaborării puterilor" în siutaţia creată prin demisia în corpore a judecătorilor contituţionali".

"Prin urmare, trebuia creată o singură comisie ad-hoc pentru numirea celor 6 judecători la CC. Deci CSM împreună cu Guvernul şi Parlamentul urmau să-şi delege reprezentanţii în comisie, care include membri CSM cu respectarea principiului proporţionalităţii: reprezentanţii/membrii Parlamentului şi Guvernului. 

Astfel, am fi avut o singură comisie de concurs cu aceleaşi reguli pentru toţi candidaţii la funcţia de judecător la CC", consideră Mihai Corj.

De asemenea, el a menţionat că din cauza sistemului de notare diferit au fost admise au mai multe încălcări la calcularea punctajului.

"Parlamentul pentru candidaţii la funcţia de judecător la CC a calculat punctajul mediu, luând în calcul numărul membrilor Comisie de concurs, iar Guvernul a luat în calcul numărul membrilor prezenţi. În definitiv, totul se reduce la interpretarea şi aplicarea unor reglementări.

Astfel, că o persoana care a acumulat mai puţine puncte poate fi desemnată şi câştigător", a explicat fostul candidat la CC într-o scrisoarea deschidă.

Mihai Corj solicită anularea rezultatelor concursurilor, demararea unui nou concurs şi crearea unei singure comisii ad-hoc pentru numirea celor şase judecători la Curtea Constituţională.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării