main logo
6505

Cine a fost Iurii Luncașu, omul de afaceri care s-ar fi împușcat

Iurii Luncașu, bărbatul care s-ar fi împușcat ieri, 17 august, pe traseul R-6, este reprezentantul companiei care deține „Casa Albă”, impunătoarea clădire de la poalele parcului Valea Morilor, atribuită lui Vlad Plahotniuc.

Cine a fost Iurii Luncașu, omul de afaceri care s-ar fi împușcat

Totodată, dânsul este cel care stă în spatele întreprinderii Proterra Grup SRL, o firmă care a câștigat în ultimii doi ani cele mai bănoase licitații pentru salubrizarea instituțiilor statului, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.info.

În 2018 Proterra Grup a semnat contracte în sumă de peste 20 de milioane de lei pentru prestarea serviciilor de curățenie în unele instituții ale statului, iar contractele pe care le-a câştigat de la începutul anului curent au depăşit suma de 26 milioane de lei.

Fondată în martie 2011, întreprinderea Proterra Grup a dat lovitura în 2018, când a obţinut mai multe licitații pentru prestarea serviciilor de curățenie în instituțiile statului, câştigând 21 de milioane 692 de mii de lei. Pentru comparație, în perioada anilor 2015-2016, firma a câştigat doar puţin peste trei milioane de lei din contracte cu statul.

Cel mai bănos client al Proterra grup este Agenția Servicii Publice. În 2018, între întreprindere și instituția statutui a fost semnat un contract în sumă de 13 milioane 714 mii de lei. La licitația care s-a desfășurat în aprilie 2018 Proterra Grup a avut un singur concurent.

În 2019, în lista de clienți ai Proterra Grup s-au mai adăugat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu un contract de 348 de mii de lei, și Banca Națională a Moldovei, cu peste un milion de lei.

Iurie Luncașu a folosit o schemă, cunoscută cu denumirea „suveică”, pentru a fonda firma care câştigă contractele ca să asigure curățenia în instituțiile statului. Astfel, SRL Proterra Grup a fost fondată în martie 2011 de către SRL Terra Grup & CO, care la rândul său, a fost fondată tot în 2011, doar că în luna septembrie. Pe site-ul oficial al întreprinderii este scris „Compania Terra Group este unul dintre liderii din Republica Moldova în domeniul serviciilor de curăţenie”, are semnate contracte cu peste 30 de agenți economici, printre care cu companii strategice cum ar fi: Aeroportul Internaţional din Chişinău, BC Moldindconbank, BC Moldova - Agroindbank, BC Victoriabank , Moldtelecom SA, Moldova-Gaz şi METRO Cash & Carry Moldova.

Numele lui Iurie Luncașu figurează și în tranzacția de peste 154 de milioane de lei, prin care o firmă cipriotă a procurat clădirile din perimetrul străzilor Timiș și Bujorilor din Chișinău, imobile atribuite lui Plahotniuc.

În 2014, Rise Moldova a publicat mai multe fotografii în care Luncaşu era surprins însoţindu-l pe Vladimir Plahotniuc la Sciez, Franţa. Luncaşu este fondator la mai multe companii: „Denir Lux”, „GB&CO”, „Primrof Construct” sau „Acvilin-Grup”, cu afaceri în domeniul construcţiilor sau ţigărilor. Împreună cu membrii familiei, el deţine mai multe case şi apartamente în capitală.

Menționăm că omul de afaceri Iurii Luncașu, persoană de încredere a lui Vlad Plahotniuc, și-a pierdut viața după ce s-ar fi împușcat în regiunea capului

Cazul a avut loc ieri, 17 august, pe traseul R-6.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării