main logo
2442

Cine a fost Hristo Botev, poetul care are stradă la Chișinău

La 6 ianuarie 2019, comunitatea bulgară din Chişinău s-a întrunit în faţa bustului marelui poet bulgar Hristo Botev (1848-1876), care se află în sectorul Botanica a capitalei noastre pe strada care îi poartă numele.

Cine a fost Hristo Botev, poetul care are stradă la Chișinău

Cu 171 de ani în urmă, în oraşul Kalofer (Bulgaria) în familia dascălului Botio Petkov s-a născut viitorul poet şi revoluţionar bulgar Hristo Botev, transmite Ştiri.md cu referire la bibliobotev.wordpress.com.

Viaţa lui a fost legată şi de Basarabia. După ce el termină studiile din Odesa, în anii 1866-1867 a activat ca învăţător în colonia bulgară Zadunaevka. 

Hristo Botev de câteva ori a vizitat şi Chişinăul pentru a convinge pe reprezentanţii înstăriţi ai comunităţii bulgare să aloce bani pentru eliberarea Bulgariei de sub jugul Otoman. 

De aceea, memoria lui Hristo Botev în Chişinău este vie şi astăzi. Anul acesta în faţa monumentului s-au adunat reprezentanţi ai diferitor Societăţi obşteşti şi ştiinţifice bulgare din ţara noastră. 

Biblioteca «Hristo Botev», care îl are ca patron pe Hristo Botev, prin intermediul directoarei Angela Olăreacu de asemenea a fost prezentă la eveniment.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării