main logo
646

Cimitir medieval, descoperit într-o localitate din Găgăuzia

Centrul de cercetări ştiinţifice din UTA Gagauz-Yeri şi Institutul pentru patrimoniu cultural al R. Moldova au efectuat primele săpături în zona satului Cazaclia, unde au fost descoperite mai multe exemplare arheologice.

Cimitir medieval, descoperit într-o localitate din GăgăuziaFoto: gagauzinfo.md

Acestea fac parte din perioada medievală, din timpurile stăpânirii stepei Bugeacului de către hanul Nogai, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

„Este vorba de o comunitate de pe vremea lui Nogai, mai bine zis de un aşa-numit cimitir medieval care a fost descoperit încă în anul 2005. Acesta este situat în partea de nord-est a satului Cazaclia, la 20 de metri de traseul Cazaclia - Ceadâr-Lunga, pe un deal nu departe de actualul cimitir”, a povestit Irina Constantinova, directorul interimar al Centrului de cercetări ştiinţifice din UTA Gagauz-Yeri.

Potrivit sursei citate, locaşul necesită investigaţii arheologice operative, deoarece poate fi distrus de lucrările de extracţii de argilă ce se desfăşoară în apropiere, precum şi de fenomenele meteorologice.

„Am desfundat un teren de 80 de metri pătraţi. În primul rând am cercetat mormintele care deja sunt în stare de distrugere. În ultimele două săptămâni am studiat 17 morminte de nomazi de pe vremea hanului Nogai. Mormintele, ale adulţilor, precum şi ale copiilor, reprezintă nişte construcţii complexe, de formă dreptunghiulară, cu scări şi diverse anexe”, a explicat Irina Constantinova.

Cercetătorii au observat că mormintele formează un şir, de la est la vest, fără a conţine alte obiecte, cu excepţia unui ineluş din bronz, găsit în mormântul unui copil. Conform acestora, elementele funebre descoperite, precum şi materialul antropologic găsit vor permite savanţilor să vină cu mai multe detalii asupra perioadei lui Nogai în sudul Republicii Moldova.

Săpăturile din preajma localităţii Cazaclia vor continua în următoarele două luni, iar în iulie aici este aşteptat un grup de arheologi din Sankt-Petersburg (Rusia), care va studia fragmentele găsite, indică gagauzinfo.md.

Conform mai multor surse istorice, timp de câteva decenii, la sfârşitul secolului XIII, oraşul nord-dobrogean Isaccea (România) a fost capitala unui puternic stat al tătarilor. A fost condus de unul dintre cei mai mari generali ai Hoardei de Aur, Nogai (Noghay, Nokhai), supranumit “făcătorul de hani” şi care a fost conducătorul din umbră al acestei mari forţe ce a îngrozit Europa în acele timpuri. Este stră-strănepot al celebrului Ginghis Han.

Regiunea de sud a R. Moldova prezintă mult interes pentru istorici şi arheologi. În diferite perioade, în această zonă au fost descoperite mai multe fapte  ce demonstrează prezenţa unor civilizaţii mai mult sau mai puţin dezvoltate. Printre ultimele descoperii este cea din iulie, 2015, când arheologii au depistat în satul Crihana Veche din raionul Cahul 18 morminte din diverse perioade istorice, cu apartenenţă culturală diferită.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării