main logo
1254

Cifre oficiale: Prag de epidemie de gripă în Moldova

Republica Moldova se află în prag epidemic de gripă. Despre acest lucru a anunțat Ștefan Gheorghiță, șeful secției supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii, din cadrul ANSP.

Cifre oficiale: Prag de epidemie de gripă în Moldova

Până acum s-au înregistrat 271 de cazuri de gripă, dintre care 135 doar săptămâna trecută, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md.

În laboratorul virusologic din cadrul ANSP au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, prin metoda molecular biologică, 464 de probe de la persoane cu infecții respiratorii virale acute, cu rezultatul pozitiv la prezența virusurilor gripale în 104 probe. 

intre acestea, în 86 de cazuri este vorba despre virusul A(H1N1) și 18 - A(H3N2). Specialiștii susțin că în comparație cu săptămâna precedentă și cu aceeași perioadă a anului trecut cazurile de îmbolnăviri sunt în creștere.

„Suntem aproape de pragul epidemic”, susține Ștefan Gheorghiță.

Amintim că vaccinarea antigripală a început la sfârșitul lunii octombrie. În total, 30 de mii de doze de vaccin au fost procurate și au fost administrate celor mai vulnerabile grupuri – copiilor cu maladii cronice și gravidelor. Alte în jur de 130 de mii au fost donate și au ajuns în țară în luna decembrie a anului trecut. 

Tot săptămâna trecută a fost înregistrat primul caz de rujeolă din acest an. Este vorba despre un copil de 11 ani din municipiul Chişinău, care a revenit după o călătorie din Ucraina.

Pe teritoriul țării se menține codul galben privind riscul de răspândire a rujeolei, dar cu același grad sporit de vigilență.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării