main logo
607

Chișinăul, unicul oraș din Europa fără chioșcuri de presă în centru

Începând din 2017, vânzătorii de la chioșcuri se confruntă cu dificultăți în distribuirea săptămânalelor.

Chișinăul, unicul oraș din Europa fără chioșcuri de presă în centru

Acest lucru e din cauza introducerii noului „Regulament privind activitățile de tranzacționare în municipiul Chișinău”, adoptat în octombrie 2017, transmite Știri.md cu referire la kp.md.

Potrivit schimbărilor, nu ar trebui să existe niciun chioșc în centrul orașului, inclusiv chioșcurile de presă.

Încercând să păstreze slujba, care pentru mulți este singura posibilitate de a nu pleca în străinătate, muncitorii - distribuitorii de presă au organizat o serie de proteste pentru a le reaminti oficialilor Regulamentele din 2006. 

În acest document le-a fost acordată o excepție distribuitorilor de presă, aceasta însemnând că chioșcurile de presă nu ar fi trebuit să fie demontate din centrul orașului.

„Este de neconceput ca autoritățile administrative să intervină în acest proces într-un mod ofensiv. APL nu are nicio idee că acest proces include o rețea foarte extinsă: pe lângă ediții, tipografii sunt implicați furnizori, editori, transportatori - aceste companii sunt expuse riscului de faliment, iar oamenii vor rămâne fără serviciu", a menționat un reprezentant al presei.

Federația Sindicatelor Telecomunicațiilor solicită modificarea noilor „Reguli de desfășurare a activităților comerciale în municipiul Chișinău” pentru suspendarea procesului de evacuare a chioșcurilor de distribuții periodice.

La 22 ianuarie 2019 membrii Federației Sindicatelor au scandat cu mai multe sloganuri în fața Primăriei Chișinău, cerând returnarea în regulament a dreptului exclusiv al distribuitorilor. Totuși, în același timp, argumentând că presa este unul dintre cele mai importante instrumente de informare a oamenilor și de schimb de opinii.

Distribuitorii de presă, redacții de ziare, tipografii, edituri cred că statul, prin instituțiile sale, va susține presa, așa cum prevede legea. 

Dreptul la informație este un drept fundamental al omului consacrat în articolul 34 al Constituției Republicii Moldova, potrivit căruia „dreptul unei persoane de a accesa orice informație referitoare la afacerile publice nu poate fi limitat".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării