main logo
983

Chișinăul, inundat de frunze: Locuitorii cer autorităților să fie ordine

Odată cu venirea toamnei, străzile și curțile din Capitală s-au umplut cu mormane de frunze lăsate de izbeliște. Cei de la Spații Verzi spun că volumul de lucru este prea mare pentru puținii angajați rămași în serviciu din cauza salariilor mici.

Chișinăul, inundat de frunze: Locuitorii cer autorităților să fie ordine

Prin urmare, aceștia apucă să curețe doar străzile principale din oraș. Supărați pe acțiunile ineficiente ale autorităților, mulți chișinăuieni au pus singuri mâinile pe lopeți. Acolo unde frunzele au rămas nestrânse încă, oamenii trebuie să manifeste maximă prudență, pentru că grămezile pot ascunde adevărate pericole, cum ar fi gropi și nu doar, transmite Știri.md cu referire la Tv6.md.

Toamna a prins nepregătite autoritățile capitalei, care cu greu fac față „ploii” de frunze.

Pe strada Alexei Sciusev s-au format munţi de vegetație uscată aflați la câţiva metri unul de altul. Din această cauză, și platformele cu deşeuri pot fi observate cu greu. Pentru că nu mai pot răbda situația, mulți chișinăuieni s-au văzut nevoiți să curețe singuri unele trotuare.

„Ca locuitor al acestei regiuni, mă simt un pic supărat. Trăiesc în acest sector, strada Sciusev, centrul orașului, păi, de exemplu eu curăț singur sectorul meu, totul într-o grămadă, deoarece trec copiii și respiră acest praf. Nu se curăță nimic, puteți observa și dvs. Uitați-vă la acel morman”.

Peisajul trist este același și în sectorul Buiucani, unde trotuarele și aleile au fost acoperite cu un covor de frunze. Acesta se menține încă de la începutul toamnei, spun locuitorii din zonă, care, la fel, își curăță singuri spațiile din fața porților.

„- Trebuie să fie curat în oraș, dar și lângă biserică.
– Credeți că frunzele nestrânse sunt o problemă?
– Eu cred că da, sunt multe frunze care trebuie de strâns”.

Supărați pe această stare de lucruri sunt și alți locuitori ai capitalei, mai ales că grămezile de vegetație uscată pot ascunde adevărate pericole, cum ar fi gropi și nu doar.

„La periferie asta este situația, trebuie să ținem cont și de faptul că nici angajați nu sunt care să facă acest lucru. Oamenii nu acceptă să lucreze pentru așa ceva. Salariile sunt mici”.

„Aici, după cum vedeți, nu este curat”.

De cealaltă parte, angajații de la „Spații Verzi” spun că, deși se trezesc odată cu zorile și își încep munca destul de devreme, nu reușesc să intervină peste tot pentru că sunt prea puțini.

„- Teritoriul este mare și nu reușim.
– La ce oră ați început lucrul?
– La 8:00 dimineața”.

Contactat de noi, șeful Întreprinderii municipale ”Spații Verzi” ne-a îndemnat să-l apelăm pe cel al secției amenajare și mediu, din cadrul direcției locativ-comunale. Vasile Efros ne-a explicat că frunzișul este evacuat în măsura posibilităților.

VASILE EFROS, șef secția amenajare și mediu din cadrul direcției locativ comunale: „Frunzele se strâng în fiecare zi, avem rute de gunoi care în fiecare zi se duc. Nu le poți lua pe toate odată, pentru că nu avem atâția oameni, dar nici atâta tehnică”.

Și dacă pe trotuarele principale, munca parcă a luat foc, atunci cele secundare abundă în frunziș. De exemplu, aici, pe o porțiune a străzii 31 august, copacii s-au scuturat aproape de tot. Cineva a adunat frunzele, dar grămezile așa și au rămas să zacă la marginea carosabilului.

Frunzele curate și fără gunoaie sunt duse pe platforma de compostare a deșeurilor, care  ulterior sunt folosite ca îngrășământ.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării