162
0
Chișinăul, îngrijorat de respectarea drepturilor omului în Transnistria
162
0

Grupul de lucru pentru Drepturile Omului la nivel de experți între Chișinău și Tiraspol s-a întrunit în după-amiaza zilei de vineri într-o primă ședință după declanșarea pandemiei de COVID-19.

A fost reluată examinarea subiectelor din agenda agreată anterior, un subiect aparte fiind protecția persoanelor HIV pozitive împotriva acțiunilor de discriminare / segregare și mecanismele pentru resocializarea acestora, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Chişinăul a exprimat îngrijorarea că în regiunea transnistreană persoanele din grupurile de risc nu pot beneficia de întreg spectrul de tratamente pentru prevenirea îmbolnăviri cu virusul HIV.

Un alt aspect important, promovat de reprezentanții Chișinăului, se referă la includerea pe ordinea de zi a Grupului de lucru a altor subiecte care au devenit actuale pe durata situației de urgență în Republica Moldova.

Asigurarea dreptului la libera circulație, inclusiv necesitatea de a ridica restricțiile de circulație în jurul localităților, accesul medicilor la locul de muncă și înapoi la locul de trai, accesul fermierilor la terenurile proprii și circulația angajaților școlilor cu predare în limba română din partea stângă a Nistrului a fost evocată insistent de Chișinău.

De asemenea, delegația Chișinăului a insistat asupra anulării restricțiilor de circulație, care împiedică asigurarea dreptului la sănătate al tuturor cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv al celor care locuiesc în regiunea transnistreană, dar sunt arondați de mulți ani la instituții medicale din dreapta Nistrului.

Aceste restricții încalcă și dreptul cetățenilor asigurați la asistența medicală acordată, în același volum ca și pentru cetățenii domiciliați pe malul drept, precum și dreptul persoanelor cu boli cronice care necesită supraveghere continuă la medicul de familie și prescrierea tratamentului; cei care beneficiază de medicamente compensate, etc.

În cadrul discuțiilor, delegația moldovenească a subliniat că, în primele 4 luni ale anului curent, în regiunea transnistreană au fost importate medicamente în valoare de 6,5 milioane de euro, fapt care dezminte orice speculație a părții transnistrene privind crearea unor dificultăți artificiale.

Experții din partea Chișinăului au cerut informații suplimentare și certe despre situația deblocării liberei circulații pentru toate persoanele, iar Tiraspolul nu a fost flexibil pentru a oferi răspunsuri clare la subiect.

Reamintim că partea transnistreană continuă să impună restricții de circulație în regiune, iar potrivit datelor structurilor de facto, acest regim este extins până în data de 1 iunie.

Chișinăul va insista în continuare asupra respectării drepturilor omului și deblocării îngrădirii liberei circulații.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter