main logo
630

Chișinăul condamnă activitatea posturilor mobile din Bender

Delegația Republici Moldova, care a prezidat ședința CUC din 24 mai, l-a prezentat la funcția de observator militar al Republicii Moldova pe locotenent-colonelul Veaceslav Veste, potrivit unui comunicat al Biroului de Reintegrare.

Chișinăul condamnă activitatea posturilor mobile din Bender

Ulterior, CUC a audiat raportul săptămânal privind situația din Zona de Securitate, prezentat de Comandamentul Militar Întrunit (CMÎ), care a conchis că situația a fost stabilă.

Concomitent, în cadrul dezbaterilor pe raportul menționat, s-a stabilit că în or. Bender continuă activitatea unilaterală a așa-numitor posturi mobile de „grăniceri și vameși” transnistreni, în pofida faptului că la recenta ședință a CUC Delegația Republicii Moldova a adus în atenția părților, în special, a componentei transnistrene, necesitatea de a exclude amplasarea acestora în orașul Bender, declarat localitate cu regim sporit de securitate.

Copreședintele interimar a delegației transnistrene în Comisie, Vasile Vakarciuk a recunoscut că astfel de posturi mobile, într-adevăr periodic activează în or. Bender și în Zona de Securitate, având sarcina de control și verificarea anumitor informații operative și luarea măsurilor asupra acestora.

Delegația Republicii Moldova consideră că astfel de acțiuni nu doar că provoacă creșterea tensiunii în regiune, dar și subminează mecanismele de menținere a păcii și argumentează o dată în plus necesitatea instituirii unei misiuni internaționale de monitorizare și inspectare în Zona de Securitate.

În context, delegația moldovenească a prezentat tuturor componentelor CUC o adresare (poate fi citită mai jos), prin care condamnă instalarea unilaterală de către structurile de forță transnistrene a posturilor mobile de „grăniceri și vameși” în or. Bender și evidențiază că aflarea acestora în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Pacificare este ilegală.

În aceeași zi, sub conducerea delegaţiei Federaţiei Ruse a avut loc ședința neordinară a Comisiei Unificate de Control pentru examinarea problemei privind asigurarea securității în preajma podului peste râul Nistru între localitățile Gura Bâcului și Bâcioc. Discuțiile din nou nu au condus spre un consens, fiind luată decizia de a efectua consultări suplimentare.

Următoarea întrunire a Comisiei va avea loc la 31 mai 2018. 

Adresarea autorităților moldovene o puteți citi AICI.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării