13 octombrie, 16:11
320
0
Chișinăul cere eliberarea imediată a persoanelor răpite de Tiraspol
13 octombrie, 16:11
320
0

La reuniunea membrilor Comisiei Unificate de Control din 8 octombrie curent, delegația Republicii Moldova a calificat acțiunile așa-numitului „mgb” în Zona de Securitate drept provocatoare și destabilizatoare.

Intrarea violentă în Zona de Securitate a persoanelor înarmate, răpirea polițistului din cadrul IP Florești la 7 octombrie, urmată de sechestrarea altor persoane în aceeași zi, sfidează nu doar actele de bază ale operațiunii de pacificare, ci constituie o încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale ale omului, iar aprecierea juridică a acestor fapte ilegale o vor da organele de drept ale Republicii Moldova, transmite Știri.md cu referire la telegraph.md.

Dezmățul pe care și-l permit exponenții numitei structuri demonstrează că are loc ieșirea situației din Zona de Securitate de sub controlul Comisiei Unificate de Control și că partea transnistreană întreprinde tentative necamuflate de a discredita totalmente mecanismul existent de pacificare.

Delegația Republicii Moldova a făcut apel către ceilalți participanți la lucrările Comisiei să se alăture mesajului de condamnare a faptelor ilegale de răpire a persoanelor în Zona de Securitate și să susțină cererea de eliberare imediată a acestora.

Propunerea delegației Republicii Moldova de a examina în cadrul ședinței fărădelegile săvârșite de a. n. „mgb” în ultimele zile în Camenca a fost respinsă de către partea transnistreană.

Nu s-a dorit nici audierea comandantului militar privind prezența militarilor subordonați Tiraspolului la o întrunire în masă însoțită de o prezentare a armelor de foc, organizată la 27 septembrie curent, cu încălcarea regimului stabilit în orașul Bender – raion cu regim sporit de securitate.

Nu a fost admisă spre discuție și decizie nici problema privind introducerea la 1 mai 2019 a „grănicerilor” în Zona de Securitate și abilitarea abuzivă a acestora cu funcții de control asupra persoanelor.

Ca urmare, în lipsa unei agende aprobate, ședința nu a putut fi deschisă.

La propunerea delegației Federației Ruse, ședința Comisiei a fost amânată pentru săptămâna viitoare, în scopul consultărilor suplimentare pe toate subiectele care nu au întrunit consens.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter