main logo
598

Chișinăul cere asigurarea liberei circulații a elevilor în stânga Nistrului

Moldova consideră că autorităţile regiunii transnistrene nu îndeplinesc pe deplin Decizia protocolară cu privire la funcţionarea şcolilor cu predare în grafie latină, semnat la finele anului 2017.

Chișinăul cere de la Tiraspol asigurarea liberei circulații a elevilor

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la surse din cadrul Biroului pentru Politici de Reintegrare, acest subiect a fost abordat de delegaţia moldovenească la reuniunea din ajun a grupurilor de lucru în domeniul educaţiei, care s-a desfăşurat la Tiraspol în formatul experţilor.

Delegaţia solicită anularea ,sistemului de notificare pentru elevi, părinţii acestora şi profesorii şcolilor cu predare în grafie latină în contextul liberei circulaţii, transmite Știri.md.

Un aspect important a vizat cererile şi petiţiile parvenite de la părinţii elevilor şi profesorilor şcolilor menţionate pentru a interveni în diferite situaţii ce ţin de transportarea bunurilor şi literaturii, precum şi abordarea anumitor incidente.

Totodată, Chişinăul consideră că trebuie eliminată orice formă de discriminare a şcolilor moldoveneşti, inclusiv revizuirea tarifelor pentru apă, canalizare şi energie termică similar tarifelor altor şcoli din regiune.

Într-un comentariu referitor la rezultatele reuniunii, MAE al autoproclamatei RMN a spus că acestea sunt nişte "atacuri nerezonabile ale părţii moldoveneşti", cerându-i să se abţină de la astfel de declaraţii, "inclusiv în mass-media, care afectează negativ dialogul şi atmosfera negocierilor şi rezolvarea tuturor problemelor în mod constructive şi în cadrul formatelor de lucru existente".

Astfel, în ceea ce priveşte politica tarifară, partea transnistreană a subliniat că "costul aplicabil al serviciilor comunitare prestate este similar cu cel aplicat instituţiilor educaţionale de stat din Transnistria". 

Referitor la asigurarea circulaţiei elevilor şi cadrelor didactice în instituţiile de învăţământ, Transnistria "îşi îndeplineşte toate angajamentele, iar Republica Moldova nu dispune de niciun caz documentat de împiedicare a circulaţiei spre locul de studiu". 

Ţinând cont de necesitatea asigurării siguranţei cetăţenilor minori ai Transnistriei care călătoresc în afara regiunii, reprezentanţii Tiraspolului au cerut din nou o listă a tuturor elevilor şi profesorilor din şcolile moldoveneşti.

Totodată, delegaţia transnistreană a atras atenţia asupra "unor anumite probleme nerezolvate, legate de confirmarea autenticităţii diplomelor suplimentare de la Universitatea Transnistreană, care împiedică utilizarea documentelor transnistrene de învăţământ în unele ţări străine". 

De asemenea, delegaţia a constatat că "partea moldovenească nu este gata să depăşească aceste probleme, în pofida faptului că cetăţenii transnistreni sunt nevoiţi să-şi apere drepturile la educaţie în aceeaşi măsură".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării