main logo
477

Chișinăuienii își amenajează curțile de bloc cu propriile forțe

Sătui să tot dea cu ochii de mizeria din preajma blocurilor, unii chișinăuieni nu așteaptă ajutorul autorităților care, de altfel, li se cuvine și își amenajează curțile cu propriile forțe.

Chișinăuienii își amenajează curțile de bloc cu propriile forțeChișinăuienii își amenajează curțile de bloc cu propriile forțe

Fie că sunt tineri sau în etate, oamenii strâng gunoiul, dau cu peria sau îngrijesc spațiile verzi. Și primăria Chișinău și-a propus în acest an să schimbe la față mai multe curți din Capitală, transmite Știri.md cu referire la tv8.md

Pentru aceasta a alocat peste 100 de milioane de lei. Lucrările însă vor începe în luna mai.

Pe această femeie am surprins-o în timp ce aducea în ordine grădina blocului în care locuiește.

„Noi aici locuim și noi trebuie tot pentru noi, ca fiecare să facă ordine pentru că noi trăim în orașul nostru, în blocul nostru. Din păcate nu toți înțeleg acest lucru. De aceea fac eu ordine.  -Munciți singură? -Astăzi fac ordine singură”.

Într-o curte alăturată, am dat peste un cuplu care îngrijea copacii din preajma blocului.

„Fiecare locatar din preajma blocului ar trebui singuri să facă ordine. Locuiți în acest bloc? Da. Ați decis singur? Iată acestă ogrăjoară am decis să o curăț singur. Alți locuitori nu au dorit să vă ajute? Sunt care au făcut ieri, alaltăieri din partea cealaltă a blocului. Eu în fiecare an fac singur așa că nu am nevoie de ajutor”.

Acțiunile acestora au fost încurajate de trecători.

„Este bucurie, vine primăvara, admirăm priveliștea și cum oamenii au grijă de curtea blocului. Sunt oameni care au grijă de această priveliște”.

„E foarte plăcut, singură sunt administratoare de bloc și îmi pare bine că locatarii singuri organizează, curățenia în scară păstrează, teritoriul adiacent este păstrat, e foarte plăcut”.

„Copiii și maturii au ce privi, aceasta bucură ochiul”.

„La noi au făcut aici, mai jos și alături, este foarte frumos. La noi din păcate au stricat scaunul și majoritatea din bloc sunt oameni pensionari și nu au unde să se așeze”.

Însă nu peste tot curțile sunt îngrijite de locatari. Așa că, majoritatea arată destul de deplorabil, mai ales după sezonul rece. Cu mașini parcate haotic, cu spații murdare pentru copii sau cu gunoi prin preajmă.

„Primăvara a venit, nu avem scrânciob, teren de joacă nu avem. Este groaznic, uitați-vă ce mizerie!”

„E foarte murdar, aici trăiesc bătrâni, chiriași pe care nu îi interesează nimic. Dar bătrânii nu mai pot face nimic”.

„Sâmbăta sunt două, trei persoane care pot face curat”.

„E foarte urât din parte oamenilor care fac așa ceva, persoanele care lasă gunoi în ogrăzi”.

Anul acest primăria Chișinău a alocat peste 100 de milioane de lei pentru reamenajarea curților. Însă nu toate vor avea parte de reparație, astfel că municipalitatea așteaptă și propunerile oamenilor.

„Sunt o serie de lucrări, alocat buget pentru străzi, pentru curți de blocuri, treceri pietonale, locuri de parcare, amenajarea curților”, Vasile Chirilescu, purtător de cuvânt, primăria Chișinău.

Lucrările de reamenajare vor începe în luna mai. Astfel, cea mai mare sumă – peste 72 de milioane, vor merge pentru reparația a circa 200 de mii metri inclusiv trotuare și din suprafața curților. Celelalte milioane vor fi împărțite pentru amenajarea unor scuaruri, a iluminatului și a parcărilor între blocuri.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării