main logo
538

Chișinăuenii cer implicarea Procuraturii în cazul construcției unui bloc

Deputații Iurie Reniță și Vladimir Bolea, la solicitarea uni grup de locatari de pe strada Vissarion Belinski a capitalei, vor face un demers către Procuratura Generală pentru examinarea cazului privind construcția unui bloc locativ cu nouă etaje ce urmează a fi ridicat în imediata apropriere a unor case la sol.

Chișinăuenii cer implicarea Procuraturii în cazul construcției unui bloc

„Printr-o hotărâre de Guvern din 2014, semnată de fostul premier Iurie Leancă, un teren de pământ de pe strada Vissarion Belinski 4 a fost transmis din domeniul public în cel privat, cu acceptarea Ministerului Sănătății privind utilizarea terenului pentru construcția unui bloc cu nouă etaje, dintre care etajele 1 și 2, pentru amplasarea Centrului de Medicină Sportivă, Atletmed. Etajele 3-9 au destinația locativă”, a explicat deputatul Iurie Reniță într-o conferință susținută la Parlamentul Republicii Moldova, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.info.

„Hotărârea respectivă constituie deja o depășire de atribuții și exces de putere, deoarece conform Planului Urbanistic General (PUG), terenul în cauză nu avea destinația de bloc locativ și cu atât mai mult, cu nouă nivele, ci statut de teren cu destinație specială. [...] Potrviit PUG, terenul respectiv este înconjurat de case de locuit individuale, cu maxim trei nivele”.

„Vecinii și persoanele din imediata apropiere s-au pronunțat categoric și tranșant împotriva ocupării acestui teren”, spune Reniță. Aceștia au avut câștig de cauză la Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă, fiind anulate certificatul de urbanism și autorizația de construcție.

„Timp de un an jumătate cât ne-am judecat, compania de construcții, având dispoziția primarului de stopare a lucrărilor și încheierea instanței de stopare, a ignorat toate aceste acte, au construit o groapă de fundație, fără piloni de protecție. Astfel, șase case din preajmă se surpează în groapă”, a spus și unul din locatarii de pe strada Belinski, Mihai Balan, prezent la conferința de presă.

Un alt caz este un teren din strada Eugen Coca 7, sectorul Buiucani. „Pe un teren de șapte ari, se construiesc 11 nivele, lăsând de la casele vecinilor șapte centimetri până la gard și un metru până la casă”, a mai declarat Mihai Balan.

„Până la momentul de față, în adresa mea, pe circumscripția electorală 27, au parvenit petiții din 18 de astfel de locații și sunt departe de gândul că acestea ar fi ultimele”, a spus și deputatul Vladimir Bolea.

„Suntem într-o stare de asediu din partea firmelor de construcții și a funcționarilor publici”, a mai adăugat deputatul din partea blocului ACUM.

Anterior, portalul anticoruptie.md a scris despre terenul din strada Vissarion Belinski 4, din sectorul Buiucani al capitalei, care s-a transformat în șantier de construcții încă la începutul anului 2015. Construcția a adus după ea procese de judecată după ce, în casele din preajmă, spun locatarii, au început să apară fisuri. Mai mult, locatarii sunt nemulțumiți că nu au fost consultați înainte de demarea proiectului, fapt stabilit prin lege.

În mai 2018, Andrei Năstase și Maia Sandu au vizitat șantierul de construcție din strada Belinski și au îndemnat cetățenii să apeleze la ei cu toate cazurile de construcții ilegale din Chișinău pe care le cunosc.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării