main logo
1607

Chișinău: Peste 1.200 de persoane, atacate de animalele fără stăpân

În primele șase luni ale anului, 1.225 de persoane au fost agresate în Chișinău de animalele fără stăpân, ceea ce constituie o creștere cu 9,5% comparativ cu perioada similară a anului 2023.

Chișinău: Peste 1.200 de persoane, atacate de animalele fără stăpânImagine simbol

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, prezența animalelor fără stăpân în localitățile republicii destabilizează situația epidemiologică și epizootică prin prezența rabiei. Astfel, de la începutul anului, în țară au fost examinate 55 de animale suspecte la rabie, virusul fiind detectat la șase dintre acestea, transmite Știri.md.

În acest sens, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică recomandă societății următoarele măsuri de comportament adecvat atât cu animalele sălbatice, cât şi cu cele domestice:

  • evitarea contactului apropiat cu animale, mai cu seamă cu cele fără stăpân (prinderea, mângâierea, hrănirea lor);
  • abținerea de la practica prinsului în capcane a vulpilor, jderilor şi altor animale de pradă, deoarece acestea sunt sursele principale ale virusului rabic;
  • limitarea accesului lor în locurile de întreținere a animalelor agricole;
  • vaccinarea animalelor de companie, iar în caz de îmbolnăvire să se adreseze la medicul veterinar;
  • persoanele agresate de orice categorie de animale trebuie să efectueze prelucrarea imediată a rănii – spălarea abundentă cu săpun sub apă curgătoare și prelucrarea cu tinctură de iod. Aceste acțiuni asigură înlăturarea a doar 50-70% din cantitate de virus din rană;
  • persoanele agresate de animale trebuie să solicite de urgență asistență medicală în cea mai apropiată/accesibilă instituție medicală. Medicul specialist va decide necesitatea şi volumul vaccinării curativ profilactice.

În Republica Moldova, imunizarea contra rabiei este gratuită, iar vaccinul administrat în timp util asigură un grad înalt de protecție.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării