main logo
1202

Chișinău: De ce se circulă cu viteză și soluția pentru a calma traficul

Îngustarea benzilor de circulație pe unele străzi din oraș poate preveni numărul accidentelor rutiere și fluidiza traficul.

Chișinău: De ce se circulă cu viteză și soluția pentru a calma traficulFoto: Captură video

Opinia aparține urbanistului și fostului viceprimar al Capitalei, Victor Chironda, transmite Știri.md.

Potrivit lui Chironda, aplicarea măsurilor de ”dietă rutieră” pe mai multe străzi din oraș calmează traficul și îl face mai predictibil și mai ușor de gestionat. Asta duce și la reducerea ambuteiajelor cronice în anumite intersecții, deoarece scade numărul de automobile care ajung concomitent la semafor.  

Străzile cu benzi mai înguste au o capacitate de trafic mai mare, datorită balanței mai bune dintre diferite moduri de transportare, remarcă Chironda, iar redistribuirea de spațiu ar permite o varietate mai mare de funcționalități precum parcare, zone verzi, terase, bănci, stații de transport public.

„Un număr mai mic de benzi mai înguste asigură un flux de trafic mai mare decât un număr mai mare de benzi foarte late. Un exemplu relevant este viaductul din Chișinău. Ce ține de parametrii săi tehnici, acesta este un pod rutier, el nu este parte a unei șosele interurbane sau a unei șosele de centură a orașului. El nu permite tranzitarea rapidă a orașului dintr-un capăt în altul, ci doar asigură conexiunea între două cartiere. Deși de facto este o stradă urbană, după o reformă neinspirată aici au apărut două benzi cu regimul de viteză de 70 km la oră și o lățime de 4,7 metri. Așa lățime a benzilor se folosește doar pentru autostrăzi cu regim de viteză de 120 km. În rezultat, mulți șoferi nu mai circulă cu 70 în loc de 50, dar cu 100 în loc de 70. Deși au fost amplasate camere, radare și patrule, pe viaduct se circulă cu viteză și se produc sistematic accidente rutiere severe”, explică Chironda.

Informațiile explicate de Chironda cu privire la siguranța rutieră fac parte din cadrul proiectului „Promovarea dezvoltării urbane durabile și a bunei guvernări în Chișinău”, cu sprijinul European Endowment for Democracy.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării