main logo
885

Chirtoacă explică de unde a pornit problema mirosului urât din Chișinău

Problema mirosului urât de la stația de epurare a început încă în anul 2006, în urma unei decizii luate de fostul director de la Apă-Canal, Constantin Becciev.

Chirtoacă explică de unde a pornit problema putorii din Chișinău

În cadrul emisiunii Cotidianul Live, primarul din acea perioadă, Dorin Chirtoacă a explicat că în momentul în care un agent economic a primit permisiunea de a aduce resturi la stație, microorganismele care curățau apa au fost nimicite, transmite Știri.md cu referire la Agora.md.

„În 2016 a fost o infracțiune deliberat comisă de domnul Becciev, fostul șef de la Apă-Canal. El a încheiat contract cu cei de la Zernoff, care aduceau rămășițele de grâu fermentat la stația epurare și în acest fel au distrus flora, microorganismele, microbii care mâncau nămolul și curățau apa. De atunci așa ceva nu s-a mai permis, au fost închise și sudate țevile. Ceea ce s-a întâmplat acum este dovada iresponsabilității celor de la Apă Canal. Ei și-au bătut joc și de nămol, stă rahatul înșirat la soare și au stricat și apa, au împuțit-o”, a declarat Chirtoacă.

 Deși în 2006 problema era gravă, fostul primar dă asigurări că acum situația e și mai complicată:

„Acum este o situație cu mult mai gravă decât în 2016. Acolo vorbeam despre o stație de epurare care funcționa la capacitatea sa integrală. Borhotul afecta procesul de tratare a apei. Acum stația de epurare funcționează la sub 50% din capacitate, ceea ce înseamnă că produsul este mult mai concentrat. În momentul în care apar toxinele și este distrusă flora nu există capacitate și nici rezerve de vietăți, de microbi care să mănânce nămolul. Este o situație total compromisă”.

Pe de altă parte, administrația uzinei de producere a etanolului Zernoff a respins acuzațiile companiei Apă-Canal, potrivit căror deșeurile provenite din producție ar fi defectat stația de tratare. Reprezentantanții companiei afirmă că din octombrie 2016, uzina Zernoff a trecut la un ciclu de producție închis, care a exclus complet trimiterea fracției lichide către stațiile de tratare, iar noua tehnologie a eliminat posibilitatea tehnică de a arunca orice deșeuri în râu.

Reacția vine după ce compania Apă-Canal a invocat că mirosul neplăcut din Chișinău, înregistrat în ultima perioadă, este cauzat de către unii agenții economici, specificând că defectarea instalațiilor de tratare de la Chișinău ar putea fi legată de deșeurile lichide provenite din producția de etanol a uzinei Zernoff. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării