3 iunie, 07:36
674
1
Chirtoacă, despre filmulețele cu Platon: Cursuri și seminare cu scheme
3 iunie, 07:36
674
1

Ex-primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, „condamnă comportamentul descalificant al Procuraturii Generale” în vederea secvențelor video de la audierile lui Veaceslav Platon.

„Platon, practic instruiește Procuratura, oferă în limba rusă, “cursuri” și “seminare”, cu scheme pe panou, dă sfaturi, personal, procurorului general, cum să comită atacuri raider asupra unor bănci, cu acționariat majoritar, în prezent, din România și de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD)”, a subliniat Chirtoacă pe Facebook, transmite Știri.md.

Potrivit fostului edil, PG iar fi promis lui Platon că-l va elibera, în pofida faptul că acesta „a recunoscut că a oferit servicii oligarhilor ruși pentru a scoate miliarde de dolari din Rusia - operațiunea “Laundromat”. Tot el a spus că a plătit pe oricine a avut nevoie, inclusiv procurori, judecători etc. A plătit și de data aceasta pe cineva, ca să nu-i fie investigate fărădelegile și să fie absolvit de răspundere?! Dacă da, pe cine?!

În anul 2014, pe lângă Furtul Miliardului, sistemul financiar - bancar din RM, era trecut în proporție de 2/3 (circa 70%), sub controlul și influența Federației Ruse, inclusiv cu implicarea și contribuția lui Platon, ceea ce a devenit o problemă de securitate pentru RM.

Amintim că, Veaceslav Platon a fost implicat, în ultimii 20 de ani, în atacuri raider, preluări și falsificări de datorii, “procurări” de echipamente etc. și alte fraude, în care au fost țintite întreprinderi precum: “Termocom”, “Apă-Canal”, “RTEC”, întreprinderi energetice etc.

Ceea ce ar putea face Veaceslav Platon, este un autodenunț, care ar putea conține informații relevante pentru descoperirea multor altor fărădelegi. Or, din imagini se vede cu totul altceva.

MPU consideră că în orice stat cu o democrație funcțională, după difuzarea unor asemenea imagini, la fel ca și în cazul celor cu punga neagră cu bani, ar fi urmat imediat demisii ale oficialilor și anchete asupra modului în care acționează instituțiile și oficialii vizați.

MPU condamnă abordarea speculativă a Procuraturii, care, deși le neagă, reia de fapt, cu o întârziere de 3-5 ani, tezele din rapoartele Kroll, cu privire la implicarea grupurilor Șor, Filat și Plahotniuc.

În ceea ce privește investigarea furtului miliardului, procuratura este obligată să prezinte public lista, cu nume și prenume, a tuturor beneficiarilor efectivi de credite neperformante de la cele trei bănci, să
aplice sechestre pe bunurile lor, în RM și peste hotare.

Timp de 7 ani, procuratura a ascuns aceste nume, prezentându-le doar selectiv, conform intereselor puterii și, din păcate, continuă să o facă și astăzi”, a scris Chirtoacă.

Știri.md reamintește că pe internet au apărut mai multe secvențe video de la audierile lui Veaceslav Platon privind furtul miliardului.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter