main logo
6737

Chiril Moțpan spune în ce caz va cere demisia lui Igor Dodon

Deputatul Chiril Moțpan susține că dacă președintele Igor Dodon este implicat în vreun fel în dosarul legat de expulzarea cetățenilor turci, care a avut loc anul trecut, el va cere demisia șefului statului.

Chiril Moțpan spune în ce caz va cere demisia lui Igor DodonFoto: deschide.md

Parlamentarul spune că Igor Dodon se regăsește într-un demers al său adresat Serviciului de Informații și Securitate pe subiectul cu privire la expulzarea cetățenilor turci și așteaptă răspuns, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Într-un demers pe care l-am depus deja și aștept răspunsul am pus mai multe întrebări, inclusiv care a fost implicarea în acel proces al președintelui Parlamentului, care conform legii este responsabil de prevenirea și combaterea terorismului. În 2017, Parlamentul a votat o lege numindu-l responsabil de prevenirea și combaterea terorismului pe președintele Parlamentului, când domnul Candu era în această funcție. Domnul Candu categoric trebuia să cunoască acest lucru. Domnul Filip, care era premier, la fel. Domnul Dodon la fel trebuia să fie informat”, a afirmat deputatul în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8.

Potrivit lui, indiferent că este președinte de stat sau nu, dacă Igor Dodon este implicat în cazul acesta, Chiril Moțpan va cere demisia lui. 

„Dintr-o discuție cu un procuror, se pare că primul interes a fost al domnului Plahotniuc”, a afirmat politicianul.

În ceea ce privește informațiile pe care le-a făcut publice marți, 19 noiembrie, referitor la Serviciul Fiscal de Stat (SFS) și fostul șef al acestuia Serghei Pușcuța, Chiril Moțpan spune că discuții referitor la acest subiect au avut loc înainte de învestirea actualului Guvern. 

Deputatul susține că, din informațiile pe care le deține, nu exclude că Sergiu Pușcuță, care acum este ministru al finanțelor, cunoștea și participa la anumite scheme.

Chiril Moțpan spune că șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, i-a confirmat că documentele pe care le-a transmis instituției au ajuns la destinație. 

„Cu siguranță procurorii vor investiga acest lucru. (...) În documentele astea sunt o sumedenie de firme, nume, dovezi unde se transferă banii”, a afirmat parlamentarul.

Potrivit lui, materialele sunt cu parafa „secret” și acum urmează ca instituțiile statului să întreprindă acțiunile necesare și să facă lumină în acest caz, dar și în multe altele. Chiril Moțpan spune că informațiile le-a primit de la instituțiile de stat.

Ieri, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, Chiril Moțpan, a afirmat că în timpul aflării lui Serghei Puşcuţa la SFS „au început să funcționeze schemele de restituire ilegală a taxei pe valoare adăugată și spălările de bani, inclusiv prin majorarea artificială a valorii mărfurilor la export sau crearea sumelor de TVA fictive în baza unor pseudo exporturi”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării