main logo
2721

Chicu: Starea de urgență în sănătate s-ar putea prelungi și în iulie

Grădinițele din țară se vor redeschide atunci când riscul infectării copiilor va fi minim sau zero.

Chicu: Starea de urgență în sănătate s-ar putea prelungi și în iulieFoto: știri.md

Declarația a fost făcută de premierul  Ion Chicu în cadrul emisiunii „Puterea a patra”, transmite Știri.md cu referire la Agora.

Prim-ministrul a precizat că și-ar dori ca revenirea în colectivitate să se facă de la 1 iulie, dar nu exclude că starea de urgență în sănătate ar putea fi prelungită și după 30 iunie.

„Decizia și propunerea de a redeschide grădinițele și școlile se aprobă la recomandarea medicilor epidemiologi. Coordonăm cu specialiștii de la OMS.

Spre deosebire de cei care spun că măsurile sunt neadecvate, medicii își pierd sănătatea și chiar viața. Vreau să se deschidă restaurantele, obiectivele de turism, pentru că văd cât au scăzut încasările la buget. Dar nu putem să forțăm medicii să dea acordul”,  a spus Chicu.

Șeful Cabinetului de miniștri a precizat că nicăieri în regiune nu s-au deschis grădinițele:

Eu pe fetița mea de patru ani nu o voi duce la grădiniță, dacă ele s-ar deschide mâine. Trebuie să vedem ce e mai important pe lumea asta.

Nu putem să ne asumăm asemenea riscuri. Vă imaginați ce ar fi dacă într-o grădiniță se pornește un asemenea focar de virus? Nu vreau să-mi imaginez nici cel mai rău vis să am așa ceva.

Nu se poate. Eu înțeleg cât de dificil e să stai cu copii mici și să muncești. Dar este o situație excepțională, dar eu știu că deciziile luate nu sunt populare”.

Totodată, premierul a explicat de ce autoritățile au considerat oportună redeschiderea piețelor și a magazinelor.

„Da, la magazine e mai mare riscul decât la sălile de forță. Dar nu mergem după algoritmul unde nu este risc, ci după principiul necesității absolute. Am lăsat magazinele, farmaciile, chiar dacă și acolo erau riscuri”, a spus Chicu.

Șeful Executivului nu exclude că starea de urgență în sănătate ar putea fi extinsă:

În mod ideal, după 30 de iunie ar trebui să scoatem toate restricțiile. Noi acum reieșim din faptul că la 30 iunie, când se finalizează starea de urgență în sănătate, se redeschide tot ce e posibil. Sper să fie 1 iulie, dar nu voi fi onest dacă nu voi menționa că dacă în ultima decadă a lunii iunie vom avea multe cazuri de infectare, starea de urgență în medicină va fi extinsă”.

Amintim că toate grădinițele și școlile din țară au fost închise pe 11 martie, în contextul pandemiei de coronavirus.

Ulterior, în țară a fost declarată stare de urgență până pe data de 15 mai.

Deocamdată, autoritățile nu au numit o dată clară când ar putea reveni copiii în colectivitate, dar unele voci susțin că acest lucru s-ar putea întâmpla de la 1 iulie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării