main logo
1375

Chicu și-a schimbat discursul: Fermierii protestatari sunt activiști ai Platforma DA

Știu că nu era să cereți dacă situația nu era să fie deja insuportabilă.

Chicu și-a schimbat discursul: Fermierii protestatari, activiști ai DA

O declarație în acest sens a fost făcută astăzi, de premierul Ion Chicu, în cadrul unei vizite la Cahul unde a avut o întrevedere cu agricultorii din regiune, transmite Știri.md.

Potrivit unui comunicat emis presei, reprezentanții Guvernului și antreprenorii au purtat un dialog pașnic și constructiv.

„Știu că nu era să cereți suport dacă situația nu era să fie deja insuportabilă. Guvernul a alocat 200 milioane de lei pentru subvenționarea culturilor cerealiere de grupa întâi. Am cerut MADRM să revadă posibilitatea de simplificare a Regulamentului de acordare a acestor compensații”, a spus premierul.

Totodată, în cadrul întrevederii, Ion Chicu a salutat inițiativa de scutire a agricultorilor de taxa pentru folosirea drumurilor, clarificarea prevederilor contractului de arendă a terenurilor agricole, planificarea de către stat a cantității de produse agricole necesare pe an, dar și dezvoltarea sectorului zootehnic.

Deși în cadrul întrevederii de la Cahul, premierul a declarat că înțelege situația în care se află fermierii din Moldova, Chicu dă de înțeles că în spatele protestelor se află Platforma DA și Alexandru Slusari.

Totodată, prim-ministrul spune că ceea ce fac agricultorii este șantaj și că astfel nu vor fi rezolvate problemele lor, scrie Zdg.md.

„Noi nu acceptăm asemenea instrumente, există căi legale de a protesta, de a se manifesta insatsfacția sau indignarea, dar când e vorba despre un agent economic care primește din buget de 3 ori mai mult decât contribuie, cred că aceasta este inacceptabil și asta vorbește de fapt despre intenția reală a PPDA și a dlui Slusari care ieri în Parlament vorbea foarte dulce că caută soluții, dar astăzi îndeamnă ortacii să vină la Chișinău să blocheze traseele nu este bine”, a adăugat premierul.

Ion Chicu spune că de fapt, acești agricultori își doresc mai mulți bani de la buget, din contul altor contribuabili, iar Guvernul se angajează să le ofere subvenția de o mie de lei, dar și alte ajutare nemateriale.

„Acțiunile unor astfel de politicieni sunt condamnabile și niciodată nu-și va îdeplini obiectivul lor, de a obține mai mulți bani de la buget din contul altor contribuabili, anul trecut au luat de 3 ori mai mult, acum probabil vor de 10 ori, nu va fi acest lucru”, a încheiat Ion Chicu.

Amintim că fermierii protestează de mai multe zile. Aceștia susțin că autoritățile fac doar promisiuni, în loc să vină cu soluții pentru a sprijini sectorul agricol, care s-a pomenit într-o situație dezastruoasă din cauza secetei și a grindinei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării