main logo
1999

Chicu explică de ce nu se mărește numărul curselor charter pentru diaspora

Prim-ministrul, Ion Chicu, explică de ce nu se mărește numărul curselor charter pentru cetățenii moldovenii de peste hotare care vor să revină acasă.

Chicu explică de ce nu se mărește numărul curselor charter

Acesta susține că există un mecanism monitorizat de autorități, astfel se are grijă și de sănătatea celor care vin și a celor de aici. Dacă va venit un număr de 5.000 de persoane zilnic în R. Moldova atunci va fi imposibil de monitorizat situația, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.

„Noi la moment nu putem primi decât 2, maxim 3 rute pe zi. Există anumite proceduri de implementat dacă vrem să ne protejăm. De aceia MAEIE în primul rând selectează mamele cu copii, studenții, persoanele bolnave, și cum au o listă de 200 de oameni interacționează cu Autoritatea Aeronautică Civilă, intră în contact cu compania avia și organizează zborul.

Atunci persoanele sunt contactate, ca să fie evacuate din această țară. Pe parcursul nopții vom plasa graficul estimativ al zborurilor charter conform noului mecanism”, a declarat premierul în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune.

Potrivit premierului, ar fi imposibil de monitorizat, de exemplu, 5.000 de persoane care ar urma să ajungă zilnic în R. Moldova. În prezent, cel puțin 2.447 de moldoveni din Marea Britanie au solicitat curse pentru a putea reveni acasă, însă urmează să se repatrieze 420 de persoane. Din Franța sunt 1.772 de solicitări, însă sunt eligibile pentru repatriere 173 de persoane. De asemenea, din Rusia sunt 1.772 de solicitări, din Roma, Italia - 779. Există și din alte state solicitări.

„Dacă aducem în fiecare zi câte 5.000 de persoane, atunci cine le va monitoriza? Cu 8.000 de polițiști nu putem să monitorizăm toată țara. Dacă pe moment pot fi aduși acasă 500 de moldoveni, atunci 500 vor fi repatriați”, susține Chicu.

Totodată, Chicu a menționat că nu se recomandă ca toate persoanele să stea la un loc în carantină, deoarece dacă măcar unul din avionul cu care au venit persoanele este infectat, se pot infecta și toți ceilalți, de aceasta autoritățile contează pe autoizolarea personală a fiecărui venit de pe hotare. Acesta a dat asigurări că, pe parcursul lunii aprilie, toți cetățenii moldoveni care solicită să fie repatriați vor fi aduși acasă.

În același timp, prim-ministrul a menționat că astăzi Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat doar două curse charter, una de la Paris și una de la Dubai, care va fi operată de o companie din România și veni până la Chișinău pentru a aduce cetățenii moldoveni.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării