main logo
447

CERM percepe pozitiv planul de reabilitare a cimitirului evreiesc

Comunitatea Evreiască din Republica Moldova (CERM) a venit cu o reacție la informațiile și fotografiile apărute în spațiul public privind starea cimitirului evreiesc din Capitală.

CERM percepe pozitiv planul de reabilitare a cimitirului evreiesc

Reprezentanții Comunității scriu că percep pozitiv Planul de reabilitare a necropolei evreiești, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

„Ieri, 20 martie, în prima zi a sărbătorii evreiești Purim, mai multe surse mass-media din Moldova au prezentat reportaje și articole alarmante despre situația cimitirului evreiesc din Chișinău. 

Acestea au relatat că zeci de monumente și morminte au fost deteriorate, atunci când au fost realizate lucrările de defrișare a arborilor.

Trebuie remarcat că, conform Decizie Guvernului Republicii Moldova, lucrările date au fost realizate încă în decembrie 2018, când s-a început implementarea Planul de reabilitare a necropolei evreiești. 

Această decizie mult-așteptată a autorităților a fost percepută pozitiv de Comunitatea Evreiască, care și-a exprimat disponibilitatea de a oferi sprijin metodologic și expertiză pentru lucrările de restaurare și conservare a monumentelor.

La prima etapă de realizare a Planului de reabilitare a acestui monument istoric a fost efectuată doar curățarea teritoriului de vegetație, însă faza de restaurare și reparațiile necesare nu au început încă. 

A fost propusă candidatura unui administrator, care posedă experiența necesară și cunoașterea tradițiilor evreiești.

Comunitatea evreiască este în așteptarea începerii următoarelor acțiuni incluse în Planul de reabilitare elaborat de Guvern și reconfirmă deschiderea de a asista la implementarea proiectului, reiterând importanța acestuia.

Suntem recunoscători surselor mass-media pentru reflectarea subiectelor importante pentru societate, însă sincronizarea "boom-ului informațional" produs ieri, în prima zi a sărbătorii evreiești Purim, este surprinzătoare. 

Spre regret, nu întotdeauna atestăm o asemenea rezonanță în presă pentru problemele și provocările cu care se confruntă societatea noastră, cum ar fi incidentele de antisemitism în mass-media și rețele de socializare, construcția de benzinării și case în zonele de protecție ale unor monumente, profanarea mormintelor și complexelor memoriale.

Tema conservării și restaurării patrimoniului cultural al țării nu trebuie să provoace confruntări, intrigi politice și să divizeze societatea. 

Sperăm că planul arhitectural pentru restaurarea cimitirului evreiesc din Chișinău va fi aprobat cât de curând posibil și că lucrările de restaurare, reparație și conservare vor fi continuate ținând cont de poziția Comunității Evreiești din Republica Moldova”, a transmis Comunitatea Evreiască din Republica Moldova.

După ce în spațiul public au apărut fotografii cu pietre funerare distruse în timpul restaurării cimitirului, șeful Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefanită a spus că acesta este un sacrificiu justificat, iar curățarea cimitirului de copaci s-a dovedit a fi un proces „foarte dificil", deoarece echipamentul greu nu putea trece printre morminte.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării