main logo
1326

Cererea depusă la CSP de un acuzat într-un episod din furtul miliardului

O cerere dubioasă a fost inclusă pe agenda Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din ziua de joi, 2 decembrie curent.

Cererea depusă la CSP de un acuzat într-un episod din furtul miliarduluiFoto: realitatea.md

E trecută cu nr. 14 și vine din partea lui Ion Lambantu cu privire la pretinse acțiuni ilegale ale procurorului general suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo. Ion Lambantu este cunoscut spațiului public ca un om de afaceri controversat, mai ales pentru acuzațiile care i se aduc în cel puțin un episod al „fraudei bancare”, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

Potrivit agendei CSP, raportor pe acest subiect este Lilia Mărgineanu. Deși nu este clar încă ce anume scrie în așa-zisa sesizare, ridică semne de întrebare modalitatea și operativitatea prin care a fost înregistrată și aprobată, ca să ajungă să fie discutată tocmai de membrii Consiliului.

Anterior, în presă s-a vehiculat că Ion Lambantu ar fi capul grupului criminal care organiza frauda bancară și administra banii furați în scopuri personale. Ar fi avut influență în Procuratura Anticorupție prin ginerele său Vasile Moroșan, deja fost angajat. Ion Lambantu a reacționat la aceste zvonuri și declarase că nu a luat niciodată vreun credit de la BEM și că nu are nicio atribuție la „furtul miliardului”.

Doar că, exact acum un an, Ion Lambantu a fost reținut în urma unor percheziții desfășurate la domiciliul și biroul acestuia de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), într-un dosar care are legătură cu „furtul miliardului”. Potrivit procurorilor, prin diferite scheme, Lambantu ar fi luat credite neperformante de la Banca de Economii (BEM) în valoare totală de peste 7 milioane de euro. Atunci, informația a fost confirmată pentru Realitatea.md din cadrul Procuraturii. Era pus sub cercetare pe două capete de acuzare: escrocherie în proporții deosebit de mari și spălarea banilor.

Totodată, deja în februarie 2021, PCCOCS oferea detalii despre finalizarea și transmiterea în instanța de judecată a unui dosar penal pe marginea unui episod al „fraudei bancare”, fiind vorba de un grup de persoane care a luat în anul 2010 un credit de 1,2 milioane de euro (circa 19,4 milioane de lei la acea perioadă) pentru procurarea unui „tomograf”, iar după o serie de operațiuni bancare, banii au revenit în țară și au fost însușiți în Moldova și nu au mai fost returnați BEM.

Realitatea.md a aflat că organizatorul și coordonatorul acestei scheme ar fi anume Ion Lambantu. Un alt figurant în dosar este partenerul acestuia, Iurie Drozd. Acest lucru este confirmat și de datele deschise ale portalului instanțelor naționale, potrivit căruia, pe 8 și 14 decembrie curent sunt programate ședințe la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Ultima ședință de judecată fusese amânată, pentru că au lipsit anumiți inculpați figuranți ai dosarului și avocații lor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării