13 ianuarie, 22:18
0
268

Cercetătorii Universităţii Tehnice din Moldova, premiaţi cu medalii de aur

13 ianuarie, 22:18
0
268

Cercetătorii Universităţii Tehnice din Republica Moldova au fost distinşi cu Marele Premiul al Universităţi Tehnice din Cluj-Napoca.

Cercetătorii Universităţii Tehnice din Moldova, premiaţi cu medalii de aurFoto: captură video

Ei au obţinut 19 medalii de aur şi patru de argint la Salonul Internaţional al Cercetării Ştinţifice Pro-Invent-2021, transmite Știri.md cu referire la tvr.md.

Printre inventii sunt metode de utilizare a cojilor de nuci la prepararea oţetului sau obţinerea iaurtului cu pudră de topinambur, o plantă din America, cu rădăcini sub formă de tuberculi, pentru hrana porcilor.

Oţetul cu coajă de nucă este o invenţie utilă pentru bucătărie. Inventatoarea spune că procesul de fermentare durează o lună şi jumătate iar produsul a fost medaliat cu aur.

Alina Boștean, lector universitar, UTM: „Un oţet de culoare foarte atractivă deoare în acest timp de fermentare, este extracţia compuşilor din coajă de nucă. Aici avem un produs natural obţinut din produse naturale cu utiljarea ingredintelor naturale."

Tot cu aur a fost premiată şi metoda de fabricare a iaurtului cu pudră de topinambur. Această legumă, crescută în condiţii speciale, este adaugată şi în alimentele pentru diabeteci.

Conf. univ. dr. Aurica Chersanova, UTM: „Intensifică procesul de digestive, indicele glicemic în urma acestui produs este unul destul de mic care permite să categorisem la produse cu indicele scăzut. Are la baza mai multe confirmări bineficiile şi să-l înaităm producătorilor să fie produs găsit pe rafturile magazinelor.”

Cercetătorul Mihai Balan a creat o instalaţie care usucă sâmburii de struguri de două ori mai repede decât un utilaj obişnuit iar inventia a fost medaliată cu aer.

Mihai Balan, cercetător, UTM: „Ne-am propus să extragem seminţe de struguri ca ulterior să extragem uleiuri din ele, însă pentru a obţine de calitate seminţele trebuei prelucrate după o metodă care ificentizarea produsului, nu toate metodele asigură calitatea procesului de uscare. Aplicând microundele reducem cheltuiele per produs cu 31 de procente la aplicarea microundelor.”

O inedită metodă de uscare a fructelor a inventat si cercetătoril Vitalie Vişanu. Creaţia lui este deja este pusă în practică la o fabrică din nordul Republicii Moldova.

Vitalie Vișanu, cercetător, UTM: „La început era doar o cutie simplă, apoi câte  un modul, ca un lego. Aţi avut şi experienţe mai puţin plăcute.? – Ca orişicare inginer, până nu încercăm ceva nou până nu punem mâna nu obţinem rezultatul. Avantajul de bază ar fi reducerea doar de uscare, primi un produs calitativ şi cun consum redus de energie.”

Multe dintre invenţiile cercetătorilor le vom putea găsi în comerţ sau în fabricile Republica Moldova. La cea de a XIX ediţie a Salonului Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Invenţiilor, organizat la Cluj, au participat 50 de instituţii universitare şi au fost prezentate peste 400 de invenţii.

Ei au obţinut 19 medalii de aur şi patru de argint la Salonul Internaţional al Cercetării Ştinţifice Pro-Invent-2021, transmite Știri.md cu referire la tvr.md.

Printre inventii sunt metode de utilizare a cojilor de nuci la prepararea oţetului sau obţinerea iaurtului cu pudră de topinambur, o plantă din America, cu rădăcini sub formă de tuberculi, pentru hrana porcilor.

Oţetul cu coajă de nucă este o invenţie utilă pentru bucătărie. Inventatoarea spune că procesul de fermentare durează o lună şi jumătate iar produsul a fost medaliat cu aur.

Alina Boștean, lector universitar, UTM: „Un oţet de culoare foarte atractivă deoare în acest timp de fermentare, este extracţia compuşilor din coajă de nucă. Aici avem un produs natural obţinut din produse naturale cu utiljarea ingredintelor naturale."

Tot cu aur a fost premiată şi metoda de fabricare a iaurtului cu pudră de topinambur. Această legumă, crescută în condiţii speciale, este adaugată şi în alimentele pentru diabeteci.

Conf. univ. dr. Aurica Chersanova, UTM: „Intensifică procesul de digestive, indicele glicemic în urma acestui produs este unul destul de mic care permite să categorisem la produse cu indicele scăzut. Are la baza mai multe confirmări bineficiile şi să-l înaităm producătorilor să fie produs găsit pe rafturile magazinelor.”

Cercetătorul Mihai Balan a creat o instalaţie care usucă sâmburii de struguri de două ori mai repede decât un utilaj obişnuit iar inventia a fost medaliată cu aer.

Mihai Balan, cercetător, UTM: „Ne-am propus să extragem seminţe de struguri ca ulterior să extragem uleiuri din ele, însă pentru a obţine de calitate seminţele trebuei prelucrate după o metodă care ificentizarea produsului, nu toate metodele asigură calitatea procesului de uscare. Aplicând microundele reducem cheltuiele per produs cu 31 de procente la aplicarea microundelor.”

O inedită metodă de uscare a fructelor a inventat si cercetătoril Vitalie Vişanu. Creaţia lui este deja este pusă în practică la o fabrică din nordul Republicii Moldova.

Vitalie Vișanu, cercetător, UTM: „La început era doar o cutie simplă, apoi câte  un modul, ca un lego. Aţi avut şi experienţe mai puţin plăcute.? – Ca orişicare inginer, până nu încercăm ceva nou până nu punem mâna nu obţinem rezultatul. Avantajul de bază ar fi reducerea doar de uscare, primi un produs calitativ şi cun consum redus de energie.”

Multe dintre invenţiile cercetătorilor le vom putea găsi în comerţ sau în fabricile Republica Moldova. La cea de a XIX ediţie a Salonului Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Invenţiilor, organizat la Cluj, au participat 50 de instituţii universitare şi au fost prezentate peste 400 de invenţii.

Publicitate
Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Publicitate

Loading...

14 ianuarie, 18:49
3
369

Zece antreprenori din Edineț au fost premiați de autoritățile locale

14 ianuarie, 18:49
3
369

Cei mai buni zece antreprenori din municipiul Edineț au fost premiați de autoritățile locale.

Zece antreprenori din Edineț au fost premiați de autoritățile localeFoto: nordnews.md

Aceștia sau ales cu diplome pentru „Cel mai mare angajator”, „Cel mai mare investitor al anului”, „Cel mai activ băștinaș pro-bussines din diasporă” sau „Cel mai mare contribuabil la dezvoltarea localității”, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.

Dumitru Bacalîm a locuit și muncit în străinătate, dar s-a întors acasă, în Republica Moldova, unde și-a deschis o afacere și a creat 30 de locuri de muncă.

„Prima nominalizare a fost pentru cel mai bun debut al anului. Am început afacerea anul trecut și avem, practic, jumătate de an de producție. Facem producțiile de cablaje și electronică. A doua distincție este pentru reîntoarcerea la baștină după un timp destul de îndelungat, mai mult de 20 de ani. Ușor nu este, dar realizabil – cu siguranță”, spune Dumitru Bacalîm.

Printre antreprenorii care s-au ales cu diplome se numără și Veronica Roșca în vârstă de 29 de ani.

„Am ajuns la un proiect, „Edineț – Pol de creștere economică”. Am fost cinci tineri care am participat. Și cumva am câștigat. Erau patru locuri și am fost prima. Nu m-am așteptat. De aici a început munca”, povestește Veronica Roșca.

Tânăra și-a deschis o afacere cu miros de boabe de cafea.

„Noi avem un „Coffee to go” aici, în Edineț. Primul „Coffee to go” în Edineț. Fiind tânără mămică, în concediu de maternitate, ieșeam des cu copilul la plimbare în parc, prin oraș și nu aveam de unde să-mi iau o cafea. Adică, dacă voiam să-mi iau o cafea, trebuia să intru undeva. Cu căruciorul, vă dați seama, ridică-l, coboară-l”, continuă femeia.

Primarul orașului Edineț spune că acest eveniment vine să-i scoată în evidență pe antreprenorii care contribuie la dezvoltarea localității.

„Faptul că antreprenorii depun mult efort, dublu, triplu, cvadru chiar, pentru ca noi să ne simțim mai bine, este un lucru cert. Astăzi i-am menționat pe zece din antreprenori. Antreprenorii debutanți, antreprenorii care plătesc cele mai multe taxe și impozite în bugetul local. Toți vrem pensii, toți vrem salarii, dar nu conștientizăm că pensiile și salariile se fac cu trudă”, susține Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineț.

La eveniment au fost prezenți viceprimarul de Piatra Neamț, Marius Irimia, și primarul de Alba Iulia, Gabriel Pleșa. În localitate este implementat proiectul „Edineț - oraș cu perspectivă de viitor”, implementat de Primăria locală în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia, România.

„Oraș cu care desfășurăm un parteneriat pe fonduri europene, de peste 4.300.000 de euro. Dânșii sunt liderul de proiect, noi suntem parteneri. Așa au fost condițiile proiectului european. Iată peste 4.000.000 de euro care vor fi implementați în infrastructură, în rețele, în IT, în soluții smart. E primul proiect de acest gen, cu un partener din România, Uniunea Europeană, care se desfășoară în Republica Moldova”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia din România.

În municipiul Edineț sunt înregistrați peste 1.500 de antreprenori.

Aceștia sau ales cu diplome pentru „Cel mai mare angajator”, „Cel mai mare investitor al anului”, „Cel mai activ băștinaș pro-bussines din diasporă” sau „Cel mai mare contribuabil la dezvoltarea localității”, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.

Dumitru Bacalîm a locuit și muncit în străinătate, dar s-a întors acasă, în Republica Moldova, unde și-a deschis o afacere și a creat 30 de locuri de muncă.

„Prima nominalizare a fost pentru cel mai bun debut al anului. Am început afacerea anul trecut și avem, practic, jumătate de an de producție. Facem producțiile de cablaje și electronică. A doua distincție este pentru reîntoarcerea la baștină după un timp destul de îndelungat, mai mult de 20 de ani. Ușor nu este, dar realizabil – cu siguranță”, spune Dumitru Bacalîm.

Printre antreprenorii care s-au ales cu diplome se numără și Veronica Roșca în vârstă de 29 de ani.

„Am ajuns la un proiect, „Edineț – Pol de creștere economică”. Am fost cinci tineri care am participat. Și cumva am câștigat. Erau patru locuri și am fost prima. Nu m-am așteptat. De aici a început munca”, povestește Veronica Roșca.

Tânăra și-a deschis o afacere cu miros de boabe de cafea.

„Noi avem un „Coffee to go” aici, în Edineț. Primul „Coffee to go” în Edineț. Fiind tânără mămică, în concediu de maternitate, ieșeam des cu copilul la plimbare în parc, prin oraș și nu aveam de unde să-mi iau o cafea. Adică, dacă voiam să-mi iau o cafea, trebuia să intru undeva. Cu căruciorul, vă dați seama, ridică-l, coboară-l”, continuă femeia.

Primarul orașului Edineț spune că acest eveniment vine să-i scoată în evidență pe antreprenorii care contribuie la dezvoltarea localității.

„Faptul că antreprenorii depun mult efort, dublu, triplu, cvadru chiar, pentru ca noi să ne simțim mai bine, este un lucru cert. Astăzi i-am menționat pe zece din antreprenori. Antreprenorii debutanți, antreprenorii care plătesc cele mai multe taxe și impozite în bugetul local. Toți vrem pensii, toți vrem salarii, dar nu conștientizăm că pensiile și salariile se fac cu trudă”, susține Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineț.

La eveniment au fost prezenți viceprimarul de Piatra Neamț, Marius Irimia, și primarul de Alba Iulia, Gabriel Pleșa. În localitate este implementat proiectul „Edineț - oraș cu perspectivă de viitor”, implementat de Primăria locală în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia, România.

„Oraș cu care desfășurăm un parteneriat pe fonduri europene, de peste 4.300.000 de euro. Dânșii sunt liderul de proiect, noi suntem parteneri. Așa au fost condițiile proiectului european. Iată peste 4.000.000 de euro care vor fi implementați în infrastructură, în rețele, în IT, în soluții smart. E primul proiect de acest gen, cu un partener din România, Uniunea Europeană, care se desfășoară în Republica Moldova”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia din România.

În municipiul Edineț sunt înregistrați peste 1.500 de antreprenori.

Publicitate
Publicitate
Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Publicitate

Loading...