main logo
476

Cercetători de la Iași au lansat trei volume la Chișinău

Cercetători de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” din Iași au lansat astăzi la Biblioteca Națională a Republicii Moldova trei volume care marchează Centenarul Unirii

Cercetători de la Iași au lansat trei volume la Chișinău

Cărțile au fost prezentate de profesorul universitar dr. Constantin Dram, conferențiarul universitar dr. Diana Vrabie, cercetătorul Bogdan Mihai Mandache și de scriitorul Alexandru Corduneanu, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

În alocuțiunea sa, profesorul universitar Constantin Dram, coordonatorul volumului „100 de cărți de acum o sută de ani, la Iași”, a menționat că acesta este rezultatul unei cercetări care pornește de la peste o mie de titluri, aflate în depozitele bibliotecii județene, de la universitățile din Iași și Cluj și de la Biblioteca Academiei.

Potrivit cercetătorului, selecția finală se oprește la 100 de titluri editate la Iași între 1900-1918, din toate genurile și speciile, dintre care unele sunt direct legate de ceea ce se va întâmpla în anul 1918. 

Albumul vizează următoarele aspecte: o descriere extinsă a cărții respective (importanța ei, condiții de editare/tipărire, date despre autor, referințe minimale), o introducere de imagini scanate (pagini de titlu, dedicații, pagină de prefață, erate, anexă, planșe, fotografii etc.),  precum și alte elemente care ajută la cunoașterea istoriei cărților de la Iași din primele două decenii ale sec. XX. 

„În cele aproximativ 400 de pagini, cititorul va avea ocazia să cunoască un fel de carte de vizită sui-generis a unui Iași de acum 100 de ani, care încearcă să bucure atât ochiul, prin sugestii grafice, cât și intelectul, prin oferirea unor informații de gen, mai mult sau mai puțin cunoscute”, a precizat Constantin Dram.

Cercetătorul  Bogdan Mihai Mandache a subliniat că volumul „100 de ani de grafie românească” sintetizează modul în care s-a modificat grafia limbii române în decursul ultimei sute de ani, iar conferențiarul universitar Diana Vrabie, îngrijitoarea volumului „Unirea din 1918 în presa din regiunea Moldovei” a afirmat că acesta este o antologie de texte de opinie din ziarele și revistele publicate în anul 1918.

Volumele sunt parte a proiectelor editoriale finanțate de Ministerul Culturii și Identității Naționale din România, prin Programul ”Centenar”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării