main logo
672

Centrul medicilor de familie din Hagimus, inaugurat cu suportul UE

Centrul medicilor de familie din satul Hagimus, raionul Căuşeni, inaugurat la finele anului trecut cu susţinerea Uniunii Europene, este disponibil pentru locuitorii oraşului Bender, iar în curând, acolo vor putea merge și pacienţi din Gâsca, Merenești și Chițcani, sate administrate de Tiraspol.

Centrul medicilor de familie din Hagimus, inaugurat cu suportul UEFoto: moldpres.md

„Mai aproape de oameni și pentru oameni – pe asta își concentrează eforturile Uniunea Europeană atunci când vine vorba de susținere pentru comunități. Acest oficiu modern al medicilor de familie va primi pacienți din împrejurimi, indiferent  că este vorba de malul drept sau de malul stâng al Nistrului. Ne bucurăm că sprijinul nostru va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor într-o manieră incluzivă”, a menționat Fabien Schaeffer, manager de proiecte în cadrul Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Noul sediu al Centrului medicilor de familie a fost construit din temelie.  Oficiul este dotat cu echipament medical modern. Clădirea dispune de încălzire autonomă, apeduct și canalizare. Vechiul sediu se afla într-o construcție avariată.  

„N-o puteam reconstrui pentru că temelia i-a fost afectată de apele subterane. Chiar dacă în fiecare an făceam reparații cosmetice, sălile se umpleau de igrasie, tencuiala cădea de pe pereți, iar prin geamurile vechi sufla vântul. Condițiile proaste nu erau singura problemă a instituției. Majoritatea utilajelor medicale erau defectate sau învechite. Satul nostru a beneficiat de mai multe proiecte finanţate de UE, ne dorim foarte mult să ajungem un sat modern, dezvoltat, cu şanse şi un viitor frumos, astfel încât să devină atractiv, în primul rând pentru copiii plecaţi de acasă”, a afirmat primarul satului Hagimus, Anatol Iepure.

„Bineînţeles că diferenţa între sediul nou şi vechea clădire e sesizabilă. În noul centru dispunem de tot de ce este nevoie pentru asistenţa medicală primară. Cameră pentru nou-născuţi, salon pentru proceduri, aparat de electrocardiogramă, laborator ş.a. Un medic de familie are aici toate cele necesare pentru investigaţii incipiente. Datorită sprijinului Uniunii Europene, autorităţilor locale, Consiliului raional Căuşeni, care au dat dovadă de cooperare, astăzi avem la Hagimus un centru de sănătate modern, bine echipat, încălzit, cu grupuri sanitare confortabile, în care se simt bine atât pacienţii, cât şi angajaţii medicali”, a relevat pentru MOLDPRES Eugeniu Opincă, medic de familie în satul Hagimus.

Pentru construcţia Oficiului medicilor de familie de la Hagimus Uniunea Europeană a alocat 123.550 euro, în cadrul Programului  „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Comunitatea a contribuit cu peste 23 de mii de euro.

„Acum e bine. Avem condiții bune de muncă. Putem verifica pacienții fără grijă ca nu cumva să răcească pe timp de iarnă, cum era în sediul vechi”, a precizat Elena Medvedeva, asistentă medicală.

„Proiectul de la Hagimus a fost unul ambiţios, cu bătaie lungă, fiind un exemplu de muncă dedicată şi bine coordonată. Consiliul raional a susţinut din start acest program, iar astăzi ne bucurăm că oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului pot beneficia de servicii medicale de calitate. De departe nu este primul proiect realizat la Căuşeni cu susţinerea UE şi PNUD şi avem toată certitudinea că pe viitor vom implementa încă multe proiecte spre binele comunităţilor”, a menţionat, solicitat de MOLDPRES, Sergiu Gogu, vicepreşedinte al raionului Căuşeni.

În prezent, la Oficiul medicilor de familie din Hagimus sunt înregistrate 3500 de persoane, dintre care 600 sunt din stânga Nistrului.

Oficiul medicilor de familie din Hagimus este unul dintre cele peste 80 de obiective de infrastructură renovate prin intermediul Programului Uniunii Europene „Măsuri de promovare a încrederii”. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării