main logo
5983

Cele mai căutate meserii din R. Moldova. Salarii de 16.000 de lei

Cusătoresele sunt la mare căutare pe piaţa muncii. Angajatorii oferă 2.700 de posturi, ceea ce înseamnă 12 la sută din totalul locurilor vacante.

Cele mai căutate meserii din R. Moldova. Salarii de 16.000 de lei

Unii sunt gata să ia la muncă studenţi, persoane cu dizabilităţi sau pensionari, dar şi să instruiască persoanele care nu au cunoştinţe în domeniu, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Cele mai multe posturi vacante, în jur de 900, sunt în Chişinău. Pe locul doi este oraşul Bălţi, unde sunt aproape 340 de locuri disponibile. 300 de joburi sunt la Sângerei, iar 250 - la Floreşti.

Şi locuitorii din Soroca, Găgăuzia, Cahul sau Străşeni îşi pot găsi uşor de muncă în acest domeniu.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, angajatorii propun un salariu minim care variază între 1000 şi 5800 de lei. Iar salariul maxim ajunge până la 8.000 de lei.

Nevoia acută de croitorese se simte, în special, în fabricile mari.

"Fiecare muncitor al întreprinderii are pachet social, plătim compensația la transport, avem sală sportivă, avem cămin. Dacă vorbim de salarii de luna trecută sau cele precedente sunt și de 16 mii și de 15 mii, de 14 mii, de 13 mii", a menţionat Tamara Luchianu, directorul unei companii de confecții.

Cu toate astea, procesul de recrutare este anevoios.

"Sunt care lucrează o zi două, sunt care au lucrat o săptămână și spun că este greu și atunci pleacă", a explicat  Tamara Luchianu.

Tinerii angajați recunosc faptul că la început volumul de muncă îi sperie: "Deodată le vine greu, le pare că nu o să reziste. Așa și eu de la început, dar am rezistat".

Proaspeții absolvenți ai școlilor profesionale sunt gata să primească ofertele angajatorilor. Ei își doresc un salariu de peste 7.000 de lei:

"M-ar motiva foarte mult atitudinea și urăsc chestia asta la fabrici că atunci când vii să faci practică sau când vii să te angajezi tu faci aceeași operațiune de mii de ori".

"Să țină cont de faptul că noi nu avem multă experiență, să ne dea operațiile pe care noi le putem face. Eu aș vrea cel puțin 8.000 de lei".

Școlile profesionale care pregătesc muncitori calificați în industria ușoară scot anual sute de specialişti. O bună parte din ei se încadrează în câmpul muncii. Chiar și așa, numărul este insuficient.

"Meseria de croitor este cea mai solicitată și foarte solicitată pe piața muncii. Făcând o analiză la traseul profesional al absolvenților putem spune că în jur la 60% de absolvenți se încadrează în câmpul muncii", a subliniat Alexandra Raeţchi, director Centru de Excelență în Industria Ușoară.

Anul trecut, piața muncii oferea aproximativ 5.000 de joburi pentru croitorese.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării