main logo
2357

Cele cinci țări cu zone albastre, unde oamenii trăiesc peste 100 de ani

"Zonele albastre" au devenit cunoscute în mod popular ca fiind regiunile geografice ale lumii în care oamenii au tendința de a trăi mai mult decât media, cei mai mulți fiind centenari.

Cele cinci țări cu zone albastre, unde oamenii trăiesc peste 100 de ani

O analiză recentă condusă de cercetători australieni și publicată în Journal of Population Ageing dezvăluie date noi despre "zonele albastre" ale Planetei, transmite Știri.md cu referire la antena3.ro.

Există cinci "zone albastre" identificate în întreaga lume sunt: Okinawa, în Japonia; Sardinia, în Italia; Nicoya, în Costa Rica; Ikaria în Grecia; și Loma Linda în California.

Cercetătorii au analizat 18 studii despre centenarii care locuiesc în aceste zone și au descoperit că aceștia au în comun câteva obiceiuri de a-și ocupa timpul, notează thehealthy.com. 

Secretele longevității centenarilor care trăiesc în "zonele albastre" 

În general, cercetătorii au constatat că persoanele de peste 100 de ani care trăiesc în "zonele albastre" sunt "foarte active, fac zilnic exerciții fizice, își mențin hobby-uri zilnice și lucrează mai mult decât vârsta preconizată de pensionare".

De asemenea, s-a constatat că majoritatea activităților la care participă persoanele în vârstă din "zonele albastre" sunt de "intensitate moderată", cum ar fi înotul, dansul, mersul pe jos, grădinăritul, păstoritul și anumite treburi casnice, cum ar fi aspiratul, spălatul cu mopul și spălatul ferestrelor.

Singura activitate pe care o au în comun toți centenarii din "zonele albastre" 

Singura activitate pe care s-a constatat că centenarii din  "zonele albastre" o au în comun cu preponderență a fost munca agricolă în aer liber, inclusiv grădinăritul sau agricultura.

Analizând studiile efectuate în Sardinia, Italia, cercetătorii au descoperit că majoritatea celor mai vârstnici sardinieni grădinăreau între una și patru zile pe săptămână și că petreceau aproximativ două ore pe săptămână făcând activități în aer liber.

Potrivit unui articol din 2018 din Clinical Medicine, beneficiile unei activități agricole precum grădinăritul sunt numeroase. Nu numai că este considerată o activitate fizică moderată, dar ajută și la expunerea oamenilor la lumina soarelui și la natură, poate întârzia simptomele demenței și reduce riscul de cancer. De asemenea, aceștia creșteau legume și fructe pe care le consumau. 

Cu toate acestea, există și alte opțiuni în cazul în care nu locuiți într-un climat însorit pe tot parcursul anului. Varianta cea mai simplă este creșterea câtorva plante de interior (despre care cercetările arată că este benefică pentru sănătatea mintală). Și dacă doriți să culegeți câteva ierburi proaspete pentru bucătărie, luați în considerare o grădină de interior.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării