main logo
564

Cel mai mare spital de la nord, în subordinea Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale se pregătește, se pare, pentru reforma spitalelor.

Cel mai mare spital de la nord, în subordinea Ministerului SănătățiiCel mai mare spital de la Nord, în subordinea Ministerului Sănătății

În lipsa unor date concrete despre cum decurge elaborarea documentului, se pare că ministerul își dorește să poată gestiona în totalitate spitalul cu cele mai multe paturi din Moldova, care este și strategic pentru zona de nord a țării – Spitalul Municipal Bălți. Instituția va trece din gestiunea Consiliul Municipal Bălți în responsabilitatea autorității centrale în Sănătate, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md

Un proiect de trecere a instituției din gestiunea Consiliului Municipal în gestiunea Ministerului Sănătății este pregătit deja și urmează să fie discutat mâine, în ședință de Guvern. O comisie mixtă ar trebui să se ocupe de transmiterea tuturor bunurilor spitalului în termen de numai 30 de zile de la aprobare.

Nota informativă a proiectului de hotărâre nu este prea explicită. Ministerul Sănătății argumentează doar că va deveni fondator al instituției pentru a putea „realiza politicile statului” în domeniu, fără a menționa însă despre legătura acestor modificări cu intenția de reformă a spitalelor în Moldova. În schimb, noul gestionar promite calitate mai bună a serviciilor și finanțare mai consistentă.

„Aceasta va oferi Guvernului posibilitatea să organizeze și să gestioneze sistemul de sănătate într-un mod mai eficient, orientându-l la necesitățile populației și creând condiții favorabile pentru dezvoltarea asistenței medicale spitalicești și îmbunătățirea calității asistenței medicale, prin planificarea eficientă a rețelei de prestatori, alocarea mijloacelor financiare și modernizarea proceselor în cadrul sistemului de sănătate”, argumentează Guvernul.

Amintim că, anterior Ministerul Sănătății a încercat să treacă în gestiunea sa toate instituțiile medicale, motivând că doar astfel ar putea realiza reforme complexe. Acest lucru era prevăzut în proiectul precedent de reformare spitalelor, la care a lucrat ex-ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan. 

În paralel, PDM s-a asigurat că și un proiect de lege cu același subiect să fie prezent în Parlament. Ulterior, deputații care au pregătit proiectul de lege l-au retras.

Potrivit estimărilor autorităților, Spitalul Municipal Bălți deservește aproape 880.000 de oameni din nordul țării și deține despre 24 de secții, de specializări diferite, inclusiv chirurgie pediatrică, servicii prematuri etc.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării