main logo
748

Cel mai înalt munte din Europa, cucerit de patru moldoveni

O echipă formată din patru persoane, Alexandru Ralea, Mihai Duca, Sergiu Crețu și Nicolina Moruz, a cucerit vârful Elbrus din Caucaz, cu o înălțime de 5642 metri, în doar 48 de ore.

Cel mai înalt munte din Europa, cucerit de patru moldoveniCel mai înalt munte din Europa, cucerit de patru moldoveni

Acest vârf este considerat de unii geografi cel mai înalt munte din Europa. Curajoșii speră să poată instala steagul moldovenesc pe toți munții înalți din lume, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

După aclimatizarea și atingerea vârfului Kazbek, echipa a realizat ascensiunea efectivă pe Elbrus în 48 de ore. Doar patru persoane din șase au finalizat expediția. Doi colegi s-au oprit la 5.300 m, între două conuri vulcanice, fiind nevoiți să se întoarcă din cauza simptomelor de altitudine.

Echipa s-a confruntat și cu alte dificultăți. Unul dintre membri, Sergiu Crețu, spune că ascensiunea a fost una deloc ușoară, ei fiind nevoiți să îndure frigul și oboseala. „Ascensiunea a fost a naibii de dificila, din punct de vedere fizic, deoarece vremea a fost foarte capricioasă, cu ger puternic și vânturi de 45 de km/h. Rafalele ajungeau și pâna la 60 de km/h. Temperatura era de minus -20, dar se resimțea și mai mult. Era suficient sa-mi scot mănușa de pe mână și în câteva secunde nu-mi mai simțeam degetele”, a scris Sergiu Crețu pe o rețea de socializare.

Muntele Elbrus este un vulcan stins care are două vârfuri „Vârful de est” ( 5.642 m) și „Vârful de vest” ( 5.621 m), ambele fiind acoperite de ghețari (145 km²). Anual, acesta răpește viețile circa a 30 persoane, făcând parte din circuitul „7 summits” (cele mai înalte vârfuri montane de pe cele șapte continente) și din „7 volcanoes” (cei mai înalți vulcani de pe cele șapte continente).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării