main logo
529

CEDO: Moldova, printre lideri după numărul de plângeri depuse

Moldova se află pe locul cinci după numărul de plângeri depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pe cap de locuitor.

CEDO: Moldova, printre lideri după numărul de plângeri depuse

Despre aceasta se menţionează în raportul de activitate al acestei structuri europene în anul 2018, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

Cetăţenii republicii au depus 1204 plângeri sau 2,29 la 10 mii de persoane (2,17 în anul 2017), fiind devansată doar de Liechtenstein (2,37), Bosnia şi Herţegovina (2,56), Serbia (3,04) şi Muntenegru (5,11).

Totodată, anul trecut, 858 de plângeri din Moldova au fost respinse din diverse motive. În total, CEDO a emis 33 de hotărâri, dintre care în 27 a recunoscut Moldova responsabilă de încălcarea cel puţin a unui articol din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, iar în cinci cazuri responsabilitatea a fost pusă pe seama Rusiei.

În total, Guvernul Moldovei este obligat să plătească 234 mii euro pentru deciziile de anul trecut, cu 139 mii euro mai mult decât în 2017. 

În 15 cazuri, Guvernul a recunoscut încălcarea sau a ajuns la un acord amiabil cu reclamanţii înainte ca CEDO să ia o decizie, achitând 87,9 mii euro.

Cel mai adesea, CEDO a constatat încălcarea articolelor privind interzicerea torturii, a libertăţii şi inviolabilităţii personale (de 11 ori). De şase ori a constatat încălcarea dreptului la o cale efectivă de atac şi de cinci ori a dreptului la un proces echitabil, precum şi la proprietate.

De la intrarea în vigoare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în Moldova în 1997, CEDO a emis 344 de hotărâri în privinţa republicii, în care a recunoscut Guvernul RM responsabil pentru încălcări şi l-a obligat să plătească reclamanţilor 15 mil. euro.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării