main logo
531

CEDO a emis 7 hotărâri în care e menționată R. Moldova

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis marţi şapte hotărâri în cauze în care este menţionată Moldova, în care suma cheltuielilor şi prejudiciilor morale ajunge la 95 mii euro.

CEDO a emis 7 hotărâri în care e menționată R. Moldova

Cea mai mare parte din sumă (80 mii euro) urmează însă să o achite Rusia, transmite Știri.md.

Surse din cadrul asociaţiei "Juriştii pentru Drepturile Omului" au comunicat agenţiei Infotag că patru cauze sunt îndreptate exclusiv împotriva Moldovei. Aici Curtea a constatat încălcarea dreptului la un proces echitabil şi RM urmează să achite reclamanţilor despăgubiri de 14,8 mii euro. 

În celelalte trei cauze, îndreptate împotriva Moldovei şi a Federaţiei Ruse, responsabilă de încălcarea Convenţiei se face Federaţia Rusă. 

Curtea a constatat că Republica Moldova şi-a onorat obligaţiile pozitive de a întreprinde măsuri adecvate şi suficiente pentru a proteja drepturile reclamanţilor. 

În ceea ce priveşte, responsabilitatea Federaţiei Ruse, Curtea nu a găsit motive să se îndepărteze de la jurisprudenţa existentă şi a menţionat că, în virtutea sprijinului său militar, economic şi politic continuu acordat Transnistriei, care nu putea supravieţui altfel, responsabilitatea Rusiei în cadrul Convenţiei este angajată în ceea ce priveşte încălcarea drepturilor reclamanţilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării