main logo
618

CEDO a comunicat Guvernului o nouă plângere a activistului Mătăsaru

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat Guvernului de la Chișinău o nouă plângere a activistului Anatol Mătăsaru, pe un caz de reținere de către polițiști, în 2008, în urma unui protest anticorupție.

CEDO a comunicat Guvernului o nouă plângere a activistului MătăsaruFoto: anticoruptie.md

CEDO a propus părților să facă o tranzacție de împăcare și a sugerat Guvernului să-i achite protestatarului șase mii de euro cu titlu de prejudiciu moral și două mii de euro pentru cheltuieli de judecată, transmite Știri.md cu referire la anticoruptie.md.

Este vorba de un protest anticorupție, organizat de Mătăsaru, în 2008, pe timpul guvernării comuniste. Având autorizația Primăriei Chișinău și acordul pictorului  Alex Dimitrov, activistul a organizat o expoziție de caricatură la tema corupției în Grădina publică Ștefan cel Mare. Polițiștii i-au distrus exponatele și camera video, l-au reținut pe activist pentru patru ore, i-au întocmit proces verbal și l-au amendat pentru că ar fi făcut gunoi într-un loc public.

Ulterior, instanța de judecată i-a anulat amenda pe motiv că protestul era autorizat, dar magistrații nu au dat curs plângerilor activistului privind încălcarea dreptului la liberă întrunire și de a-I obliga pe polițiști să-I repare camera.

Acesta este al patrulea dosar pe rol de instanța europeană, la plângerea activistului Anatol Mătăsaru. În trei dosare, CEDO a condamnat  Guvernul Republicii Moldova, pentru încălcarea dreptului la asociere și liberă exprimare. Ultima data Curtea de la Strasbourg i-a dat câștig de cauză lui Mătăsaru la 15 ianuarie 2019 în dosarul protestului din 2013 din fața Procuraturii Generale.

În acel caz Mătăsaru a fost condamnat de instanțele naționale la doi ani de închisoare, cu suspendarea ulterioară a executării pedepsei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării