main logo
7865

CEC și-a schimbat decizia: Încă 7 secții de votare pentru diasporă

La alegerile parlamentare anticipate vor fi deschise mai multe secții de votare în străinătate. Este vorba de 146 de secții de votare, cu 7 secții mai mult, comparativ cu decizia din 5 iunie.

CEC și-a schimbat decizia: Încă 7 secții de votare pentru diasporăFoto: știri.md

Hotărârea a fost luată astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare de membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC), transmite Știri.md.

Proiectul a fost susținut cu 8 voturi pentru și unul contra.

Astfel, numărul secțiilor de votare peste hotare a fost majorat de la 139 la 146. Suplimentar s-au adăugat secții de votare în Germania, Franța, Italia și Marea Britanie.

"E o rocadă și mutare ca majorarea să fie neesențială. Nu văd sens în acest proiect", a declarat membrul CEC, Dumitru Pavel.

"Voi susține proiectul dat nu de frică, deși am fost amenințat cu aplicarea forței fizice, dar pentru a asigura dreptul cetățenilor la vot", a declarat secretarul CEC, Maxim Lebedinschi.

”În Rusia avem un dezechilibru. Poate ar fi cazul să se vadă în ce măsură e posibil să se suplinească secții de votare în Londra, nordul Italiei și Paris”, a declarat secretarul general al MAIEI Eugeniu Revenco.

”Ar fi fost mult mai bine să fie un număr mai mare, dar să ținem cont că în proiectul estimativ de cheltuieli s-a estimat un anumit număr. Nu e o îmbunătățire radicală, dar e arta compromisului și voi susține proiectul”, a declarat vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban.

După ce membrii CEC au votat, Sergiu Gurduza, s-a arătat indignat de faptul că la data de 5 iunie s-a luat o decizie ilegală privind secțiile de votare din diasporă.

"Nu a fost un consens între membri. A fost o situație cât de cât pentru a spăla murdăria făcută de conducerea CEC. Nu am ochi să vă văd", a declarat Sergiu Gurduza înainte de a-i fi închis microfonul.

Menționăm că subiectul privind numărul secțiilor de votare din diasporă trebuia să fie dezbătut în cadrul ședinței de ieri, însă membrii CEC au cerut amânarea până astăzi, ora 15:00.

Știri.md subliniază că CEC a acceptat propunerea secretarului CEC, Maxim Lebedinschi, fost consilier al lui Igor Dodon, de a menține același număr de secții de votare ca și la prezidențialele din 2020, deși proiectul inițial prevedea amenajarea a 162 de secții, iar propunerea PAS se ridica la 198.

Această decizie a fost criticată de mai multe partide parlamentare.

Astăzi, zeci de cetățeni s-au adunat în fața Comisiei Electorale Centrale, fiind nemulțumiți că Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a majorat numărul secțiilor de vot preconizate a fi deschise în străinătate la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie.

La alegerile prezidenţiale din 2016, în străinătate au fost deschise 100 de secţii, inclusiv 8 în Rusia, la alegerile parlamentare din 2019 au fost 125 de secţii (11 în Rusia), iar la alegerile prezidenţiale din 2020 – 139 de secţii, inclusiv 17 în FR.

La ultimele alegeri, au fost deschise secţii de votare în 36 de ţări, în care Republica Moldova are misiuni diplomatice.

La vot au participat peste 263.000 de alegători, dintre care peste 95% şi-au dat votul pentru candidata pro-europeană Maia Sandu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării