main logo
541

CEC: Rezultatele preliminare ale alegerilor locale nu au fost secretizate

Comisia Electorală Centrală nu a secretizat rezultatele preliminare ale alegerilor, iar instituţiile de presă ar fi putut accesa cifrele din codul-sursă de pe pagina oficială a CEC.

CEC: Rezultatele preliminare ale alegerilor nu au fost secretizateCEC: Rezultatele preliminare ale alegerilor locale nu au fost secretizate.

Este răspunsul Comisiei Electorale Centrale la solicitarea câtorva site-uri şi televiziuni care i-au cerut să verifice în ce mod au apărut live pe Publika TV şi publika.md, rezultatele votului de duminică, 20 mai.

CEC a dat şi nişte lecţii elementare de utilizare a mouse-ului şi tastaturii.

"Datele puteau fi vizualizate prin apăsarea butonului din dreapta a mouse-ului de pe pagina www.cec.md şi selectarea opţiunii - view page source. Respectiv, o inspectare elementară a codului paginii permitea foarte simplu identificarea şi preluarea acestor adrese, ceea ce unele instituţii media au şi făcut-o", se arată în răspunul Comisiei Electorale Centrale.

Publika TV şi Publika.md au fost primele instituţii media care au difuzat rezultatele alegerilor, iar acest lucru arată că am fost mai bine organizaţi şi mai bine pregătiţi, nicidecum că am fost în vreun fel avantajaţi de cineva, transmiet Știri.md cu referire la publika.md.

Nu este prima dată când Publika TV prezintă prima datele unor scrutine, fapt ce provoacă invidia şi frustrarea colegilor din media. Încă aseară am solicitat organizaţiilor de media să ia act de acest demers. Din păcate, reacţiile au întârziat să apără. Deşi se erijează în apărătorul drepturilor jurnaliştilor, Petru Macovei, şeful Asociaţiei Presei Independente, a refuzat să ne ofere vreo declaraţie.

La insistenţele noastre, a acceptat să discute cu echipa Publika doar directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu. Ea a spus că scrisoarea a fost, de fapt, un simplu demers către Comisia Electorală Centrală.

"Nu vedem în asta nici un fel de tentativă, nici un fel de acuzaţii la adresa vreunui post de televiziune sau portal. Nu cred că este lezată imaginea postului dvs de televiziune", a declarat Nadine Gogu.

În ultima vreme, postul nostru de televiziune este ținta unor atacuri din partea unor grupuri de jurnaliști și organizații neguvernamentale afiliate politic. Credem că aceste acţiuni fac parte dintr-o campanie agresivă bine gândită. Catalogăm în continuare acest demers drept o presiune asupra jurnaliştilor Publika TV şi o lipsă de fairplay din partea semnatarilor declaraţiei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării