main logo
470

CEC a stabilit numărul secţiilor de votare deschise peste hotare

Comisia Electorală Centrală a stabilit organizarea a 125 de secţii de votare în afara ţării.

CEC a stabilit numărul secţiilor de votare deschise peste hotare

Totodată, în acestea, pentru alegerile parlamentare din 24 februarie şi la referendumul consultativ vor fi expediate câte cinci mii de buletine de vot şi nu câte trei mii cum era anterior, relatează Știri.md cu referire la Trm.md.

„Numărul secţiilor de votare propuse spre a fi deschise de la un scrutin la altul diferă, într-adevăr este o creştere. Dacă în 2010 secţiile de votare constituite pese hotarele ţării au fost în număr de 75, în 2014 au fost deschise peste hotare 9 de secţii, în anul 2016 la scrutinul prezidenţial au fost deschise 100 de secţii de votare peste hotare şi respectiv pentru scrutinul planificat pentru februarie 2019 vor fi deschise 125 de secţii de votare”, a declarat vicepreședintele CEC, Rodica Ciubotaru.

„În scrutinul prezidenţial din 2016 în unele secţii alegătorii nu le-au ajuns buletine, s-au luat în consideraţie acele localităţi, ţări unde avem diasporă compactă, s-a luat în consideraţie pentru a nu se repeta experienţa negativă?”, a întrebat membrul CEC, Vasile Gafton.

„Constatăm că, cum şi la precedentul scrutin ca şi în acest an în Londra sunt deschise aceleaşi două secţii de vot. Daţi asigurări că aceste două secţii de votare vor asigura dreptul la vot pentru cetăţenii aflaţi în Londra? În Moscova au rămas aceleaşi două secţii de votare, dar aţi deschis secţii în alte oraşe”, a menționat membrul CEC, Vadim Filipov.

„În ce ţine de numărul buletinelor de vot, a fost modificată legislaţia şi vor fi distribuite mai mult de trei mii de buletine de vot, respectiv câte cinci mii de buletine de vot. Suntem în speranţa că nu se va mai repeta situaţia din scrutinul prezidenţial. Se examinează situaţia majorării numărului operatorilor din cadrul birourilor electorale”, a declarat vicepreședintele CEC, Rodica Ciubotaru.

La rândul lor socialiştii au venit cu propuneri de a modifica decizia.

„La circumscripţia 49, la est de Republica Moldova numărul secţiilor de votare să fie mărit până la 100, dintre care marja de mărire pentru Federaţia Rusă să fie în baza concentraţiei maxime informaţiei parvenită de la Ambasada Republicii Moldova, la fel până la 100 să fie mărite numărul secţiilor de votare din circumscripţia 50”, a declarat reprezentantul PSRM la CEC, Maxim Lebedinschi.

Propunerea însă nu a fost acceptată fiind susţinută doar de un membru CEC. Şi Blocul electoral Acum „Platforma DA şi PAS” califică decizia de a deschide 125 de secții de votare peste hotare, drept una manipulatori.

„Guvernarea nu a deschis secții de votare acolo unde era foarte necesar, ci în state și localități unde sunt puțini cetățeni moldoveni”, se arată într-un comunicat al liderilor DA şi PAS.

Totodată, CEC a decis astăzi că moldovenii care locuiesc în stânga Nistrului vor putea vota în 3 se secţii de votare deschise pe malul drept. Pentru circumscripția uninominală nr. 47, orașele Camenca, Rîbnița, Dubăsari și Grigoriopol vor fi organizate 22 secții de votare, iar pentru circumscripția uninominală nr. 48, orașul Slobozia, municipiile Tiraspol și Bender - 25 secții de votare.

De asemenea în Bălţi şi Chişinău vor fi deschise secţii exclusiv pentru alegătorii din regiunea transnistreană.

Lista secțiilor de votare care vor fi deschise în diasporă la alegerile parlamentare a fost aprobată de Guvern în cadrul ședinței din 18 ianuarie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării