main logo
1153

Ceban: Prețul la gaz pentru consumatorul final nu se va micșora

Moldovenii nu vor plăti mai puțin pentru gazele naturale, așa cum așteptau. Cel puțin până în luna aprilie, prețul gazelor pentru cetățenii Republicii Moldova va fi același.

Ceban: Prețul la gaz pentru consumatorul final nu se va micșora

Acest lucru a fost declarat într-un interviu pentru portalul kommersantinfo președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, transmite Știri.md cu referire la tvc.md.

Vadim Ceban spune că, într-adevăr, Moldova va plăti mai puțin pentru gazul rusesc.

Pentru o mie de metri cubi țara noastră va achita Rusiei, până la sfârșitul primului trimestru al anului viitor, 173 de dolari, în loc de 223. 

Cu toate acestea, potrivit șefului consiliului de administrație Moldovagaz, această reducere va permite doar menținerea la același nivel a tarifelor pentru consumatori. 

Aceasta înseamnă că în perioada rece a anului, oamenii vor plăti pentru gaz prețul obișnuit.

Mai mult, Vadim Ceban a menționat că, în ultimii nouă ani, Moldovagaz a acumulat „devieri financiare grave”.

Astfel, păstrarea tarifului vechi pentru consumatorul final, fără ca acesta să fie majorat, este o realizare majoră a companiei.

Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”: „Principalul lucru pe care trebuie să-l înțeleagă consumatorul este că iarna, tariful va rămâne același, iar aceasta este o muncă uriașă a întregii echipe a SA „Moldovagaz”. Noi, de asemenea suntem consumatori de gaze naturale și nu avem dreptul la greșelile din anii precedenți.”

Vadim Ceban a explicat și de ce prețul de achiziție al gazelor naturale a scăzut în primele trei luni ale anului 2020. Potrivit lui Ceban, prețul carburantului, în conformitate cu actualul contract, este stabilit la: 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie și la 1 octombrie.

Prețul este calculat după o formulă specială, care ia în calcul mai mulți factori. 

Pentru că, în 2019, prețurile la unele componente ale formulei au scăzut, în 2020 prețul de achiziție pentru gazul natural va scădea și el. 

Cu toate acestea, după cum a menționat Vadim Ceban, scăderea prețului de achiziție nu înseamnă faptul că și consumatorul final va plăti mai puțin pentru facturile lunare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării