Ce vinuri moldovenești vor fi pe masa președinților de la Summitul din 1 iunie
Roșu de Bulboaca 2019, The Governor Blend, Sânzienele, Ice Wine și un vin spumant produse de Castel Mimi, sunt licorile care vor fi puse pe masa celor 50 de lideri și înalți oficiali europeni, la Summitul Comunității Politice Europene, care se va desfășura la 1 iunie 2023.

Vinurile au fost alese cu multă grijă și atenție de gazda evenimentului istoric.
Amintim că Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura la 1 iunie 2023. Summitul va avea loc la Castel Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău.
Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.
- Roșu de Bulboaca 2019
Un cupaj incomparabil de Merlot, Cabernet Sauvignon și Malbec, cu caracteristici deosebite și o aromă elegantă. Vin clasic are o culoare rubinie, cu reflecții purpurii fermecătoare și arome florale. Vin se deschide cu note de prune și șofran, urmate de scorțișoară și mirodenii.
- Maturare: minimum 12 luni în butoaie de stejar franțuzesc.
- Asocieri culinare: carne roșie, mâncăruri picante cu vânat și legume
- Asocierea restaurantului Castel Mimi „Bufnița Albă”: file de vită Tagliata cu legume la grătar și sos Teriyaki.
- Temperatura de servire: +15°C +18°C.
- The Governor’s Blend
Un ansamblaj care combină proprietățile cele mai de seamă a celor mai reprezentative soiuri produse de Castel Mimi în anul 2018: Cabernet Sauvignon oferă un potențial enorm de maturare, Feteasca Neagră oferă un suflu tradiționalism și fructuozitate, pe când Saperavi completează prin nuanțe impecabile de mirodenii. Degustătorul va fi cucerit prin arome de prune uscate și șofran. Gustul complex destăinuie nuanțe de afine și mure. Postgustul este bogat, deschizându-se prin senzații de cafea și ciocolată neagră, ultimele fiind obținute prin maturarea vinului în butoaie de stejar francez. Un vin impecabil care poate fi savurat fie acum, fie peste ani.
Temperatura de servire: +15°C – +18°C.
Condiții de păstrare recomandate: +5°C – +20°C, în spații uscate, bine aeresite, cu umiditate relativă de max. 85%.
Nivelul de alcool: 15.0%
- Sânzienele
Sânzienele – ființe fabuloase care își au originea în mitologia daco-romană, regăsindu-se și astăzi în folclorul moldovenesc, deseori descrise ca fiind de o frumusețe ademenitoare, aproape hipnotică.
Un cupaj luminos de culoarea paiului, produs din soiuri pur autohtone: Feteasca Regală, Feteasca Albă și Viorica. Buchetul iradiază arome florale dulcii. Gustativ vinul oferă senzații proaspete de caise verzui, pomelo și agriș. Post gustul este fructuos și gingaș, asemeni sărutului de sânziană.
- Asocieri culinare: bucate pe bază de pește și fructe de mare.
- Temperatura de servire: +10°C +12°C.
Interpretarea simbolului:
Spirala reprezentată pe etichetă simbolizează hora festivă ce se joacă în noaptea de sânziene, dans ce la rândul său descrie mișcarea soarelui și repetarea ciclică a anotimpurilor.
- Ice Wine
Acest Ice Wine de desert este produs din struguri Riesling, înghețați la -6°C până la -10°C, folosind o tehnică specializată. Dincolo de culoarea sa seducătoare aurie, vin ascunde un buchet fructat care trece în motive de caise și piersice suculente, cu un retrogust citric bine echilibrat.
- Asocieri culinare: somon la grătar, pateu și deserturi cremoase.
- Asocierea restaurantului Castel Mimi „Bufnița Albă”: desert tradițional „Babă Neagră” garnisit cu sos de Cabernet Sauvignon, magiun de prune locale și cremă de vanilie.
- Temperatura de servire: + 8°C +18°C.