main logo
2609

Ce trebuie să cunoască tinerii salariați cu vârsta de până la 18 ani

Salariații sub 18 ani trebuie să fie protejați în mod special la locul de muncă. În acest sens, Inspectoratul de Stat al Muncii a venit cu câteva reguli importante care se aplică tinerilor care nu au atins încă majoratul.

Ce trebuie să cunoască tinerii salariați cu vârsta de până la 18 aniImagine simbol

Astfel, pentru a fi protejați, tinerii trebuie să respecte câteva reguli:

  • Examen Medical: Tinerii angajați cu vârsta de până la 18 ani trebuie să treacă un examen medical preventiv înainte de angajare și, ulterior, un examen medical anual până la împlinirea vârstei de 18 ani. Cheltuielile sunt acoperite de angajator, transmite Știri.md.
  • Norma de Muncă: Norma de muncă pentru aceștia este redusă: pentru salariaţii în vârstă de până la 16 ani, durata zilnică a timpului de muncă nu poate depăşi cinci ore.

Pentru salariaţii cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani, durata zilnică a timpului de muncă nu poate depăşi șapte ore.

  • Lucrări Interzise: Este interzis să îi angajezi pe tinerii sub 18 ani în lucrări grele, periculoase, subterane sau care pot afecta sănătatea și integritatea morală. Acest lucru include și activitățile legate de jocuri de noroc, localuri de noapte, alcool, tutun sau substanțe toxice.
  • Transport și Ridicări de Greutăți: Tinerii nu trebuie să ridice și să transporte manual greutăți care depășesc limitele stabilite pentru ei.
  • Deplasări: Nu se permite trimiterea în deplasare a tinerilor angajați, cu anumite excepții (instituții audiovizuale, teatre, circuri, etc.).
  • Concediere: Concedierea persoanelor sub 18 ani este permisă doar cu acordul scris al agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă și trebuie să respecte condițiile legale prevăzute.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării