main logo
1990

Ce tip de pâine este cel mai sănătos și la ce ar trebui să fii atent

Pâinea este un aliment de bază în dieta multor oameni, dar alegerea celei mai sănătoase opțiuni poate fi o provocare. Supermarketurile oferă o varietate copleșitoare de pâini, iar impactul acestora asupra sănătății noastre poate fi surprinzător. Există câteva aspecte importante de luat în considerare atunci când alegem pâinea, relatează BBC.

Ce tip de pâine este cel mai sănătos și la ce ar trebui să fii atentImagine simbol

Pâinea cu maia – o opțiune sănătoasă 

În timpul pandemiei de coronavirus din 2020, mulți oameni au început să facă pâine cu maia acasă. Acest tip de pâine are numeroase beneficii pentru sănătate. Procesul lent de fermentare face ca pâinea cu maia să fie mai ușor de digerat decât alte tipuri de pâine. Bacteriile lactice naturale descompun carbohidrații din făină, reducând cantitatea de zaharuri greu de digerat, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

De asemenea, pâinea cu maia menține senzația de sațietate pentru mai mult timp. Unele studii au arătat că persoanele se simt mai puțin flămânde după consumul de produse de panificație cu aluat fermentat, în comparație cu alte tipuri de pâine.

Pâinea ultraprocesată – o alegere mai puțin sănătoasă 

Majoritatea pâinii din supermarketuri este produsă prin metoda Chorleywood, dezvoltată la sfârșitul anilor 1950. Această metodă implică adăugarea de grăsimi, drojdie suplimentară și produse chimice pentru a accelera procesul de producție și a prelungi durata de valabilitate. Aproximativ 80% din pâinea consumată în prezent este produsă prin această metodă. Din păcate, acest lucru înseamnă că majoritatea pâinii din supermarketuri este clasificată ca ultraprocesată (UPF).

Cum să alegem pâinea cea mai sănătoasă

Pentru a alege o pâine mai sănătoasă, experții recomandă să verificăm lista de ingrediente. O regulă generală este că dacă alimentul conține cinci sau mai multe ingrediente, în afară de cele pe care le-am avea în propria bucătărie, este probabil să fie UPF. O altă opțiune este să alegem pâine integrală în locul celei albe. Nutriționista Jenna Hope a declarat pentru BBC Good Food: „Diferitele tipuri de pâine sunt asociate cu diferite beneficii pentru sănătate. De exemplu, pâinea integrală cu semințe va avea mai multe fibre și grăsimi mai sănătoase decât pâinea albă”.

Beneficiile pâinii integrale

Pâinea integrală utilizează toate părțile bobului de grâu, inclusiv germenul și tărâțele, care sunt de obicei eliminate în pâinea albă. Acest lucru îi conferă numeroase beneficii pentru sănătate: 

  • Conține mai mulți polifenoli (substanțe chimice cu proprietăți antioxidante) 
  • Este bogată în nutrienți esențiali precum vitamina E, folat și magneziu 
  • Are un conținut mai mare de fibre, proteine și grăsimi sănătoase 
  • Poate reduce riscul de boli de inimă 
  • Îmbunătățește microbiota intestinală 
  • Este asociată cu un risc mai mic de cancer 
  • Fibrele din pâinea integrală ajută la menținerea senzației de sațietate pentru mai mult timp și pot duce la o creștere mai graduală a nivelului de zahăr din sânge.

O nouă opțiune: Pâine albă mai sănătoasă 

Cercetătorii lucrează la dezvoltarea unui nou tip de pâine integrală cu același gust și aspect ca pâinea albă. Această pâine va fi îmbogățită cu cantități mici de mazăre, fasole și diverse cereale, împreună cu tărâțe și germeni de grâu. Catherine Howarth, una dintre cercetătoarele implicate în acest proiect, a declarat în 2024: „Folosind alte cereale, putem crește nivelul de fier, zinc și vitamine și, mai ales, conținutul de fibre, deoarece pâinea albă are foarte puține fibre, atât de importante pentru sănătate”.

Cum să facem alegerea potrivită

În cele din urmă, alegerea pâinii depinde de preferințele personale, comoditate și cost. Cu toate acestea, este important să fim conștienți de ce cumpărăm și să verificăm lista de ingrediente. Unele supermarketuri vând pâine cu maia ambalată și feliată, cu o listă minimă de ingrediente. Aceasta poate fi o alternativă mai sănătoasă la pâinea de tip sandwich ultraprocesată. Pentru cei preocupați de durabilitate, congelarea pâinii este o opțiune bună pentru a reduce risipa alimentară.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării