main logo
1214

Ce se întâmplă când gătim alimentele în folie de aluminiu

Folia de aluminiu ne poate pune în pericol sănătatea atunci când o folosim pentru a găti anumite produse.

Ce se întâmplă când gătim alimentele în folie de aluminiu

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, o persoană de greutate medie poate ingera prin hrană până la 5 0mg de aluminiu pe zi fără să existe pericole pentru sănătate. Organismul uman poate tolera 1mg de aluminiu pe kg/corp, până când acesta începe să aibă efecte adverse, scrie Foodstory, citând un studiu publicat în Internațional Journal of Electrochemical Science, în 2012, transmite Știri.md cu referire la dcmedical.ro.

Studiul a mai notificat faptul că gătirea alimentelor în folie de aluminiu crește riscul apariției osteoporozei și, de asemenea, riscul bolii Alzheimer. În funcție de felul și temperaturile la care este gătită mâncarea cantitatea de aluminiu pe care o putem consumă poate ajunge până la 139,2 mg, mai arată studiul.

Ce se întâmplă când gătim alimentele în folie de aluminiu

În schimb, când gătim în folie sau vase de aluminiu la temperaturi de peste 150 de grade, mai arată studiul, transferul particulelor de aluminiu către alimente este extrem de mare. În cazul cărnurilor roșii transferul este 378%, în timp ce în cazul cărnurilor de pasăre transferul este de 215%, au mai descoperit cercetătorii.

În plus, alimentele acide – roșiile, lămâile, oțetul – preiau și mai mult din aluminiul din folie. De exemplu, în cazul roșiilor transferul este de 3-6mg/100g produs dacă acesta este gătit în aluminiu, notează Healthline.

Dr. Amalia Arhire, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care este temperatura la care folia de aluminiu devine nocivă. În plus, există și alți factori care cresc riscul negativ al acesteia.

”Cu toate că studiile nu arată un risc între folosirea foliei de aluminiu și problemele de sănătate, studii din 2006 și 2018 arată că aluminiul intră în mâncare, mai ales carne sau în alimentele acide. Dacă gătești la peste 200 de grade Celsius sau cu ustensile care vin în contact cu alte metale, riscurile sunt și mai mari. E mai sigur să gătim în vase termoizolante sau cu hârtie pergament. Folia de aluminiu e nocivă și dacă o aplicăm peste alimentele acide sau peste carne în frigider și rămâne în contact cu ele câteva zile”, a explicat dr. Amalia Arhire, medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Folia de aluminiu, la ce este utilizată

Aluminiul este utilizat ca material de ambalare și se calculează aproximativ că numai în Europa se produc aproximativ 860.000 de tone de folie de aluminiu pe an. Folia de aluminiu este utilizată în principal pentru ambalarea produselor alimentare, a produselor cosmetice și a produselor chimice.

Folia de aluminiu este utilizată pe scară largă în prepararea culinară a diferitelor tipuri de alimente datorită ușurinței de utilizare, a disponibilității și a proprietăților sale, cum ar fi faptul că transferă căldura de două ori mai repede decât metalul obișnuit.

Este o practică culinară obișnuită în gospodării de a înveli alimentele în folie de aluminiu și de a le coace la cuptor. Aceste preparate și practici alimentare pot expune consumatorii la diferite cantități de aluminiu în funcție de tipurile și compoziția alimentelor. Această interacțiune dintre folia de aluminiu și alimentele învelite în ea reprezintă o potențială sursă periculoasă de aluminiu în alimentația umană.

Pe de altă parte, ambalajele din aluminiu sunt foarte populare datorită următoarelor proprietăți: impermeabilitate, rezistență la îngheț, sunt inerte, mai ales că posedă caracteristici perfecte de pliere moartă și reciclabilitate.

Contaminarea cu aluminiu, riscuri

Contaminarea cu aluminiu a alimentelor reprezintă o problemă importantă pentru a găsi relații între consumul de aluminiu și anumite boli grave, cum ar fi boala Alzheimer, boala Parkinson, encefalopatia de dializă, tulburări osoase, cancerul de sân la om și este, de asemenea, considerat a fi o neurotoxină; sărurile de aluminiu pot fi acumulate de intestin și de diferite țesuturi umane (oase, paratiroide și creier).

Aluminiul afectează în mod divers rata de creștere a celulelor creierului uman. Aportul mediu de aluminiu la om a fost calculat ca fiind între 14 și 105 mg de aluminiu pe săptămână pentru o persoană adultă de 70 kg.

Expunerea unui copil care cântărește 30 kg este estimată între 21 și 69 mg de aluminiu pe săptămână. Aceste constatări subliniază posibilitatea de a atinge doza săptămânală maximă tolerabilă de aluminiu de 1mg/kg de greutate corporală sau 2 mg/kg de greutate corporală. Deși, limita de aport săptămânal de aluminiu obișnuia să fie de 7 mg/kg de greutate corporală.

Scopul studiului a constat în două părți. Prima a fost de a evalua scurgerea aluminiului în diferite tipuri de alimente care au fost coapte în folie de aluminiu. Cea de-a doua a fost de a trece în revistă prevalența/contaminarea alimentelor cu aluminiu și preferințele consumatorilor față de utilizarea foliei de aluminiu în prepararea culinară a alimentelor și conștientizarea de către aceștia a nocivității.

Ați depistat o greșeală Evidențiați cuvântul și apăsațictrl+enter

Raportați o greșeală

Eroare în text:......
Distribuie știreaDistribuie

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării