main logo
497

Ce prevede legislația referitor la pensiile procurorilor din Moldova

Legislația în vigoare din domeniul pensionării nu prevede recalcularea pensiei procurorilor însă, pe parcursul anului 2018, au fost recalculate pensiile unor acuzatori de stat în baza deciziilor instanţelor de judecată.

Ce prevede legislația Moldovei referitor la pensiile procurorilorFoto: bizlaw.md

O spune Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale după ce presa a scris că anul trecut bugetul pentru achitarea pensiilor procurorilor s-a majorat cu aproape 70 la sută, de la 10,5 milioane lei până la 25 de milioane lei, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md.

Reprezentanții Ministerului susțin că o acțiune importantă a reformei de pensionare, demarate în anul 2017, a constituit excluderea pensiilor privilegiate prin unificarea condițiilor și a modului de calcul al pensiilor de asigurări sociale pentru unele categorii de cetățeni (deputați, membri de Guvern, aleși locali, procurori, funcționari publici), astfel, asigurând respectarea principiului echității sociale și a contributivității.

Astfel, pensiile pentru aceste categorii de cetățeni, începând cu 1 ianuarie 2017, se stabilesc în baza criteriilor unificate (vârsta de pensionare, durata stagiului de cotizare) precum și în baza a unei singure formule de calcul a pensiei pentru limită de vârstă. În cazul procurorilor această prevedere se aplică începând cu 1 ianuarie 2018.

Autoritatea mai precizează că legislația în vigoare din domeniul pensionării nu prevede recalcularea pensiei procurorilor, însă, pe parcursul anului 2018, au fost recalculate pensiilor procurorilor (stabilite până la 1 ianuarie 2018), conform deciziilor definitive şi irevocabile ale instanţelor de judecată privind recalcularea şi achitarea pensiilor pentru vechime în muncă, reieşind din salariul mediu lunar achitat procurorului în exerciţiul funcţiei, ținând cont de toate majorările, începând cu 5 aprilie 2013 în temeiul Legii privind salarizarea judecătorilor şi procurorilor nr.328/2013.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării