main logo
539

Ce prevede angajamentul pe care îl va semna R. Moldova cu Belarus

Guvernul a aprobat, în ședința din 1 august, hotărârea cu privire la semnarea Aranjamentului administrativ privind aplicarea Acordului dintre Republica Moldova şi Belarus privind securitatea socială. Aranjamentul este un instrument secundar, având rolul de implementare a Acordului.

Ce prevede angajamentul pe care îl va semna R. Moldova cu Belarus

Documentul respectiv determină instituțiile competente ale statelor contractante și modalitatea de colaborare a acestora, dreptul la prestații precum și schimbul de date statistice, informații și formulare, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Aranjamentul va fi aplicat din data intrării în vigoare a Acordului și va avea aceeași valabilitate.

Totodată prevederile atât ale Acordului, cât și ale Aranjamentului, creează condiții favorabile pentru ca migranții din Republica Moldova să revină acasă, deoarece la atingerea vârstei de pensionare aceștia vor putea beneficia în baza Acordului de drepturile de securitate socială dobândite în Belarus pe teritoriul Republicii Moldova. În Belarus se află 3.500 originari din R. Moldova, dintre care 2.795 sunt cetățeni ai  Moldovei.

Republica Moldova a încheiat până în prezent acorduri de securitate socială cu 13 state membre ale Uniunii Europene și, deocamdată, 12 acorduri de implementare, aceste având o aplicare reușită, constată Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării