main logo
823

Ce poate face un student la Medicină cu o bursă de 1.300 sau 1.455 de lei

Valeria Bunazoi și Gheorghe Secu, studenți la medicină, sunt printre cei 77 de studenți care se vor bucura anul acesta de bursa Președintelui și Bursa Republicii, în mărime de puțin peste 1.000 de lei.

Ce poate face un student la Medicină cu o bursă de 1.300 de lei

I-am întrebat ce planuri de viitori au și dacă bursele de care vor beneficia îi motivează să-și dedice cunoștințele și viitorul pentru sistemul medical moldovenesc, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md.

Valeria Bunazoi este studenta anului IV, Facultatea de Farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și se va învrednici anul acesta de Bursa Președintelui în valoare de 1.320 de lei. O sumă care spune Valeria îi va acoperi cheltuielile de zi cu zi de la universitate.

„Este o sumă care acoperă o parte din cheltuielile zilnice ale unui student: rechizite, print, xerocopii pe care trebuie să le facem zilnic. Majoritatea lecțiilor pe care ni le predau profesorii sunt în format electronic, iar noi printăm toată informația de care avem nevoie. Mi-aș dori să pot cumpăra cărți, nu numai de specialitate. Îmi plac și romanele, dar nu știu dacă îmi mai ajung bani de ele”, spune Valeria.

Tânăra crede că un student ar trebui să aibă o bursă de cel puțin 1.500 de lei, fără a avea cheltuieli pentru întreținere și chirie. Totuși bursa pe care o va primi este ceva mai mare comparativ cu cea acordată de universitate, care nu ajungea nici la 1.000 de lei. „În fiecare an se organizează concurs în baza căruia sunt aleși studenții care pot beneficia de bursă. Noi avem puține locuri bugetare și este o adevărată luptă, dacă nu îți ajunge o sutime deja treci la contract”.

Valeria vine tocmai de la Edineț și nimeni din familia ei nu a mai practicat medicina. Peste doi ani, când va absolvi facultatea va deveni farmacist cu acte în regulă și spune că își dorește o carieră acasă, în Moldova. Tânără nu se așteaptă la prea multe schimbări în sistemul medical și crede că avem un sistem pe care îl merităm.

„Sunt o persoană realistă, nu am așteptări foarte mari de la sistemul nostru de sănătate, este cel pe care îl merităm. Cum este societatea așa este și medicina. Avem și medici de aur, dar și medici incompetenți, și pacienți binevoitori, dar și needucați, există un echilibru din ambele părți”.

A ales Facultatea de Farmacie pentru că oamenii trebuie în ghidați în alegerile pe care trebuie să le facă, când vine vorba de sănătate, ceea ce și își propune un farmacist, o profesie nobilă și care implică multă dăruire de sine, spune ea.

Gheorghe Secu este student anul V la Facultatea de Medicină Generală, și va primi anul acesta Bursa Republicii în valoare de 1.455 de lei sau 75 de euro.

„Ce cheltuieli ar putea acoperi e greu de spus, totul e în funcție de scopuri, cert e că nu prea multe. Spre exemplu o carte din domeniul medical costă cel puțin 500 de lei, deci ce ne mai rămâne?”. Totuși, Gheorghe preferă să fie optimist. „Mi-aș dori să practic medicina aici, la noi, deși nu știu dacă este posibil. Acest lucru ține direct de sistemul nostru de sănătate care are unele carențe, mai ales cele ce țin de finanțare, la aceasta se mai adaugă și atacurile mediatice din ultimul timp care au efecte foarte negative pentru sistemul de sănătate. Aceste lucruri fac ca pilonii acestui sistem, lucrătorii medicali să activeze în condiții permanente de stres. E o reală dramă pe care cu părere de rău nu toți o înțeleg”, spune Gheorghe.

Studentul nu are prea mari așteptări de la actualul sistem, dar crede că lucrurile se vor redresa.

„Așteptările ar fi mai mult de la alte domenii și societate, căci atâta timp cât finanțarea educației și sănătății rămân pe banca din spate, nu putem vorbi de o societate prosperă. Există și unele probleme interne în domeniu, ce țin de management, uneori și de actul medical propriu-zis. Sunt lacune și ele trebuie corectate”,  spune tânărul.

Amintim că în fiecare an, începând cu 2006, cei mai sârguincioși studenți primesc Bursa Republicii, de care se învrednicesc 12 studenţii ai ciclului I, ciclului II, studii superioare integrate, învăţământ medical şi farmaceutic din instituţiile de învăţămînt superior.

Bursa Guvernului  -  30 burse  pentru studenţii ciclului I, ciclului II, studii superioare integrate, învăţământ medical şi farmaceutic din instituţiile de învăţământ superior.

Bursa Preşedintelui - 15 burse, dintre care 10 pentru Republicii Moldova studenţii ciclului I, ciclului II, studii superioare integrate, învăţămînt medical şi farmaceutic din instituţiile de învăţământ superior şi 5 pentru elevii din instituţiile de învăţământ profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterţiar.

Bursa „Gaudeamus”-  20 burse pentru elevii din instituţiile de învăţământ profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterţiar.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării