main logo
611

Ce e și la ce te ajută, de fapt, inteligența emoțională

Inteligența emoțională joacă un rol major în viața ta, iar unii spun că ar fi chiar mai importantă în unele privințe decât inteligența cognitivă.

Ce e și la ce te ajută, de fapt, inteligența emoționalăFoto: playtech.ro

În esență, inteligența emoțională reprezintă abilitatea de a-ți monitoriza atât propriile emoții, dar și emoțiile celorlalți, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.

De asemenea, implică și elemente de distingere între emoții și etichetarea corectă a acestora pentru a-ți ghida gândirea și comportamentul. 

Pe scurt, înseamnă conștientizarea faptului că emoțiile îți pot influența comportamentul (atât pozitiv, cât și negativ) dar și dobândirea capacității de a le administra pe acestea.

În general, inteligența emoțională cuprinde trei abilități principale. Prima se referă la ceea ce am menționat deja, și anume conștientizarea și identificarea corectă a emoțiilor. 

În al doilea rând, trebuie să ai abilitatea de a valorifica acele emoții și să le aplici în viața reală, în cadrul activităților zilnice, anumitor task-uri sau probleme care trebuie rezolvate. 

În al treilea rând, odată cu aceasta vine și abilitatea de a-ți administra emoțiile.

Totuși, nu există nicio modalitate clară prin care inteligența emoțională să poată fi măsurată, la fel cum se poate măsura IQ-ul, de exemplu. 

Din acest motiv, unii experți spun că aceasta nu este un construct real, ci numai o modalitate de a descrie abilitățile interpersonale pe care o persoană le are.

De ce e importantă inteligența emoțională

Aceasta te ajută într-o serie de aspecte din viața ta de care poate nu ți-ai dat seama. Pe de-o parte, te va ajuta în relațiile cu ceilalți. 

Îți va permite să formezi conexiuni mai bune cu cei din jurul tău, mai ales datorită faptului că inteligența emoțională contribuie și la dezvoltarea abilităților comunicaționale.

În plus, un nivel ridicat de inteligență emoțională te-ar ajuta să ai mai mult succes în mai toate aspectele din viața ta. Astfel, îți va permite să elimini problemele de comportament care te distrag de la țelurile pe care ți le propui.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării