main logo
7379

Ce afaceri are Cavcaliuc în Londra și cum le-a salvat de sancțiuni

Fostul șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție (IGP) și lider al Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheoghe Cavcaliuc, plecat în 2021 din R. Moldova și stabilit în Marea Britanie, se pare că duce o viață confortabilă.

Ce afaceri are Cavcaliuc în Londra și cum le-a salvat de sancțiuniFOTO: facebook.com/ Gheorghe Cavcaliuc

Într-o investigație efectuată de Anticoruptie.md au fost dezvăluite afacerile politicianului și cum acesta a reușit să evite sancțiunile, transmite Știri.md.

Afacerile lui Cavcaliuc ar fi concentrate în Willenhall, o localitate din comitatul West Midlands, Anglia. Totuși acesta nu figurează în calitate de director la niciuna dintre ele, pentru că a preferat să le transmită în administrarea altor persoane din anturajul său, pentru a le salva de sancțiuni.

Jurnaliștii au identificat cel puțin zece companii istoricul cărora e legat la anumite etape de Gheorghe Cavcaliuc. Acestea sunt: Success for you LIMITED, London Huge Knowledge LTD, Huge Effect Services Auto Ltd, Huge Effect Services Home LTD, Huge Effect Services Auto Ltd, Huge Effect Services Construction LTD, Huge Effect Services Bodyworks LTD, General DVG LTD, DVG Consulting LTD.

Prima firmă, Success for you LIMITED, a fost înregistrată pe 1 septembrie 2021, însă, peste două luni, Cavcaliuc a solicitat radierea firmei sale din Registrul companiilor din Marea Britanie.

La trei săptămâni de la înregistrarea primei firme apare compania London Huge Knowledge LTD, care oferă servicii de contabilitate și consultanță fiscală.

Pe 21 februarie 2022 este înregistrată Huge Effect Services LTD,  care prestează servicii de consultanță în management, dar și de recrutare și gestionare a resurselor umane. 

Pe 1 iunie 2022 este înregistrată Huge Effect Services Home LTD, o societate cu răspundere limitată care oferă servicii de curățenie.

Cu sediul social pe adresa 126 Lichfield road, Willenhall, ca toate firmele din gama Huge, aceasta a dezvoltat brandul Hes Home, promovându-se destul de activ în spațiul virtual. Director al companiei este tot Bogdan Cazacu. De altfel, numele acestuia figurează în board-ul tuturor companiilor afiliate lui Gheorghe Cavcaliuc, chiar și în situațiile în care ultimul nu se regăsește în vreo funcție sau printre fondatori.

Pe 7 iunie 2022 este înregistrată Huge Effect Services Auto Ltd. Actualmente, în calitate de director figurează Denis Danilov, însă Cavcaliuc continuă să fie în lista de beneficiari efectivi care au un control semnificativ.

Tot pe 7 iunie apare și Huge Effect Services Construction LTD, o firmă conexă specializată pe fabricarea cimentului fibros, construcție de clădiri, dar și lucrări de finisare. Conform actelor, director al companiei este același Denis Danilov, care a preluat funcția pe 24 august 2023 de la Gheorghe Cavcaliuc, care a demisionat după ce a gestionat activitățile timp de un an. 

În iulie 2022 este înregistrată Huge Effect Services Bodyworks LTD, specializată în fabricarea caroseriilor pentru autovehicule și a altor piese și accesorii, situată în același punct geografic cu celelalte firme din gama Huge. Compania a schimbat mai mulți directori, iar momentan este gestionată de Denis Danilov. O perioadă, în calitate de directori au figurat Andrei Malîi și Bogdan Cazacu.

Alte două firme conectate la numele colonelului Cavcaliuc sunt General DVG LTD, specializată în deservirea instalațiilor sanitare, termice și de climatizare, și DVG Consulting LTD, care oferă servicii educaționale. Acestea au fost înființate cu doi ani înainte ca Gheorghe Cavcaliuc să devină rezident în Marea Britanie.


Într-o reacție la cele descoperite de jurnaliști, fostul șef adjunct al IGP a declarat: „Eu nu dețin nicio funcție în stat aproape de cinci ani, nu mai sunt în țară de doi ani și jumătate, muncesc în domeniul privat din 2019, sunt liderul unui partid de opoziție, declarat disident politic de o instituție internațională, iar pe Dvs. vă interesează să investigați activitățile mele private absolut legale, din afara țării? Vă voi răspunde cu cea mai mare plăcere, promit, dau cuvântul de ofițer și bărbat, vă ofer un interviu exclusiv, la toate întrebările pe care le aveți, nu am ce ascunde. Doar cu o singură condiție, să demonstrați imparțialitate, integritate și că sunteți echidistantă și liberă. După ce investigați hoții de la guvernare, care mai bine de doi ani și jumătate, fură țara și sărăcesc poporul nostru. Nu găsiți important dosarul penal privind delapidările de către un vicepremier, actual ministru, vicepreședinte al partidului de guvernare PAS, ale bugetului de stat cu circa 47.000.000 de dolari, prin schema de procurare a gazelor naturale, iar cetățenii, inclusiv Dvs., au plătit triplu pentru aceste hoții la nivel înalt? Nu vreți să investigați la ce etapă este cauza penală în care este vizat fostul șef al Administrației Prezidențiale, actualmente ministru în Guvern, vicepreședinte al partidului de guvernământ PAS, cercetat în cazul cu cea mai mare mită din istoria țării, de aproape un milion de euro, prin schema de licitații, ce ține de energie electrică, pentru care cetățenii, inclusiv părinții mei și ai Dvs., au achitat tarife triple?”.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării