3592
4
Ce a făcut polițistul de patrulare cu cărțile primite de la Chirtoacă
3592
4

Recent, Dorin Chirtoacă i-a adus în dar câteva volume de poezii ale lui Eminescu polițistului care a refuzat să vorbească în limba rusă cu un șofer din Găgăuzia.

„De avem sau nu dreptate,
Eminescu să ne judece”, a comentat polițistul de patrulare Andrei Rotaru, transmite Știri.md.

Polițistul de patrulare a vizitat Gimnaziul Logănești, acolo unde și-a făcut studiile. 

„Cu profund respect d-nei Valentina Ochișor, am venit cu un dar pentru biblioteca școlară. Un set de cărți ale poetului Mihai Eminescu oferite de Dorin Chirtoacă. Dar din dar se face rai”, a relatat Andrei Rotaru.

Amintim că, Dorin Chirtoacă a calificat refuzul polițistului Andrei Rotaru de a vorbi cu un cetățean în limba rusă drept „un cadou pentru poetul nepereche al neamului romanesc, Mihai Eminescu” și chiar i-a sugerat lui Igor Dodon să îl decoreze.

Amintim că, un șofer a somat un polițist pe nume Andrei Rotaru să-i vorbească în limba rusă, însă polițistul a refuzat.

După ce bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a declarat că este supărată pe ofițerul de patrulare care a refuzat să vorbească în limba rusă, și Nata Albot susține că polițistul nu trebuia să vorbească în limba română, ci să se conformeze după limba vorbită de șofer.

„De câte ori am fost oprită de poliție în 5 ani de Canada, niciodată, niciun polițist nu mi-a cerut să vorbesc în vreo limbă anume. Dimpotrivă, de fiecare dată s-a ajustat la limba vorbită de mine, fie franceză sau engleză. Sunt curioasă dacă polițistul, devenit azi erou al Facebook-ului pentru că refuza să vorbească în limba șoferului, oprea un sârb, italian sau francez, tot îi cerea să vorbească românește sau căuta să se facă înțeles măcar într-o engleză stâlcită?

Eu cred, pot greși bineînțeles, că asemenea manifestări foarte mult dezbină oamenii și așa prea divizați și puțini rămași. Iar politicile de promovare și studiere a limbii române printre cetățenii de altă etnie sunt datoria demult uitată a altor instituții din Moldova, dar nicidecum a poliției", a scris Nata Albot pe Facebook.

Menționăm că MAI a declarat că acest angajat a procedat exact conform legislației în vigoare, iar cetățeanul din Găgăuzia ar trebui să studieze minuțios regulamentul circulației rutiere, dar și limba de stat, care apropo, o să-l ajute să aibă o comunicare mai bună cu angajații noștri data viitoare, și să-și argumenteze încălcarea altfel.

Și Inspectoratul Național de Patrulare (INP) susține că inspectorul de patrulare care a refuzat să vorbească în limba rusă cu un șofer stopat în trafic a acționat legal și că acesta nu avea obligația de a răspunde întrebărilor într-o altă limbă decât cea de stat.

Polițistul „erou” este logodnicul interpretei Tatiana Spînu. Acesta are vârsta de 27 de ani.

Andrei Rotaru este originar din raionul Hâncești, satul Logănești, satul de baștină al ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, și al primarului de Hâncești, Alexandru Botnari.

Tânărul activează în calitate de ofițer de patrulare în regiunea de centru a republicii.

Azi, 18 ianuarie, Bașcanul Gagauziei, Irina Vlah, susține că reacția celor de la MAI, la solicitarea ei de a-i oferi o explicație în cazul polițistului acuzat că a refuzat să discute în rusă cu un șofer, a fost una nechibzuită și făcută în grabă.

Citește și
article image
Iubitorii de cărți și lectură sunt așteptați la Bookfest...
0
389
article image
Bookfest 2019: Peste 50.000 de cărți vor fi prezentate la...
0
326
article image
Dorin Chirtoacă: Azi jos cu Plahotniuc, mâine - jos cu Dodon
0
893
article image
Șofer indignat, după ce polițistul i-a deschis ușa mașinii
10
2452