30 iunie, 15:03
6 879
16
CC: Amenzile din perioada stării de urgență care sunt neconstituționale
30 iunie, 15:03
6 879
16

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională amenda de 450 de unități convenționale pentru nerespectarea regulilor epidemiologice în timpul pandemiei de COVID-19.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis în ședința de astăzi, 30 iunie, că existența unei limite minime de amendă contravențională, de 450 de unități convenționale, nu acordă instanței de judecată posibilitatea de individualizare infracțională și a declarat neconstituțională această limită, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

“Se declară neconstituțională limita de 450 de unități convenționale, această limită nu oferă instanței de judecată posibilitatea de individualizare a sancțiunii”, a declarat președintele Curții Constituționale, Domnica Manole.

Potrivit judecătorului constituțional, până la modificarea cadrului legal existent, persoanei fizice care a încălcat regulile epidemiologice în timpul pandemiei de COVID-19, i se va aplica o amendă cuprinsă între o unitate convențională și 500 de unități convenționale.

“Agenții constatatori vor stabili amenda în funcție de circumstanțele fiecărui caz”, a specificat Manole.

Amintim că o unitate convențională este de 50 de lei.

În prezent sancţiunile contravenționale pentru încălcarea măsurilor anti-COVID-19 constituie de la 450 la 500 de unități convenționale aplicate persoanei fizice și de la 1000 la 1500 de unități convenționale aplicate persoanei juridicei.

Autorii sesizărilor la Curtea Constituțională au scos în evidență disproporționalitatea acestor sancțiuni.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter