main logo
10748

CC a decis: Panglica Sfântului Gheorghe poate fi purtată deschis

În ajun de 9 Mai, Curtea Constituțională (CC) a decis că Panglica Sfântului Gheorghe poate fi purtată deschis, atât timp cât nu promovează agresiunea militară sau crimele împotriva umanității.

CC a decis: Panglica Sfântului Gheorghe poate fi purtată deschis

CC s-a convocat în ședință, în urma sesizărilor depuse în 2022 de deputații BCS Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, transmite Știri.md, cu referire la Realitatea.

„Curtea Constituțională hotărăște: 1. Se admit parțial sesizările depuse de domnii deputați Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, și sesizarea privind excepția de neconstituționalitate ridicată de domnul Ion Pîntea, parte în dosar… 2. Se declară neconstituțional textul care poate fi confundat cu acestea din definiția „activitate extremistă” reglementată de art. 1 din Legea 54 din 21 februarie 2023, privind contracararea activității extremiste. 3. Se recunosc constituționale articolul 365 cu semnul 5, din Codul contravențional, și prevederile articolului 1 din Legea privind contracararea activității extremiste, care au fost introduse prin Legea nr. 102 din 14 aprilie 2022, cu excepția celor menționate la punctul 2 din dispozitiv în măsura în care sunt aplicabile doar pentru faptele comise în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității”, a precizat președinta CC, Domnica Manole.

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Amintim că, în luna aprilie 2022, Parlamentul a aprobat o modificare a legislației care interzice utilizarea literei Z, folosită în calitate de simbol al armatei ruse, și a Panglicii Sfântului Gheorghe. Mai exact, panglicile, semnele, literele sau combinațiile acestora, ce sunt folosite în calitate de elemente distinctive ale agresiunii militare ruse din Ucraina, sunt interzise pe teritoriul Republicii Moldova.

După adoptarea acestei legi, fostul președinte al țării, Igor Dodon, a declarat că va sfida legea, iar la 9 Mai va purta în piept Panglica Sfântului Gheorghe.

Conform legii, pentru confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice, care vor încălca prevederile respective, riscă o amendă de la 9.000 până la 18.000 de lei.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării