main logo
4581

Cazul lui Stoianoglo la CEDO: Instanța va examina și arestul din 2021

După ce CtEDO i-a dat dreptate lui Alexandr Stoianoglo privind dreptul de a contesta decizia CSP din 5 octombrie, care a avut ca efect suspendarea sa din funcția de procuror general, urmează încă o chestiune care va fi examinată.

Cazul lui Stoianoglo la CEDO: Instanța va examina și arestul din 2021Foto: știri.md

Este vorba despre plângerea privind arestul ilegal și urmărirea penală pe criterii politice, invocate de fostul procuror general, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

„Deși recunoaște că măsura suspendării din funcție poate fi justificată de calitatea de procuror general pe perioada desfășurării unei anchete penale, CtEDO, cu referire la Comisia de la Veneția, reamintește că trebuie să fie puse în aplicare măsuri procesuale pentru a se asigura că mecanismul de suspendare nu este utilizat într-o manieră arbitrară”, afirmă avocatul Victor Munteanu.

Potrivit juristului, CtEDO a constatat expres că Alexandr Stoianoglo nu a beneficiat de nicio formă de protecție judiciară în privința măsurii suspendării sale din funcție, fiind îngrădită posibilitatea să-și exercite funcția de procuror general.

„Curtea mai urmează să se expună și pe marginea plângerii depuse de Alexandr Stoianoglo pe faptul arestului său ilegal și a pornirii cauzelor penale împotriva sa pe criterii politice”, susține avocatul.

Astfel, Stoianoglo se va adresa repetat la Consiliul Superior al Procurorilor, pentru ca el să poată fi repus în posibilitatea de a se expune pe marginea cazului.

Știri.md reamintește că CEDO a obligat statul R. Moldova să-i achite un prejudiciu de 3.600 de euro ex-procurorului general.

Știri.md amintește că, la 26 septembrie curent, Maia Sandu a semnat decretul prezidențial privind eliberarea din funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo.

Anterior, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că Stoianoglo s-ar putea întoarce la Procuratură.

La rândul său, Maia Sandu a declarat în cadrul unui interviu că Stoianoglo va rămâne „suspendat din funcție până la decizia instanței de judecată”.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării